Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Storm Harvey teistert na Texas nu ook Louisiana met regen en overstromingen

De tropische storm Harvey zwenkt na Texas nu noordoostwaarts naar andere zuidelijke staten. Vooral Louisiana vreest een herhaling van de schade en de chaos van de orkaan Katrina in 2005. 

Na de doortocht van Harvey over de grootstad Houston is het centrum van de storm terug via de Golf van Mexico getrokken en heeft die voor de tweede keer het land bereikt, dit keer in het grensgebied tussen Texas en Louisiana.

De steden Beaumont en Port Arthur in het oosten van Texas staan nu onder water net zoals Houston eerder en dat is ook het geval in Vinton in het nabijgelegen Louisiana. In die buurt is de voorbije 24 uur meer dan 60 centimter regen gevallen en op een aantal plaatsen was dat nog veel meer.

Een belangrijke snelweg tussen beide staten is nu afgesloten en enkel berijdbaar voor de hulpdiensten en de grootste olieraffinaderij van de VS in Port Arthur is gesloten. De hulpdiensten worden overstelpt met tienduizenden oproepen om hulp en kunnen die niet allemaal beantwoorden.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Zuiden van de VS in het vizier van Harvey

Terwijl het waterpeil in Houston langzaam daalt, dreigt er dus opnieuw een ramp elders in de VS.  Niet zo zeer de windkracht van 75 kilometer per uur is een probleem, dan wel de hevige regenval die Harvey met zich meebrengt.

Er is overstromingsalarm afgekondigd in de zuidelijke staten Louisiana, Arkansas, Mississippi en Tennessee en zelfs tot in Missouri. De storm zou de volgende dagen nog voortrazen tot in het noordelijke Kentucky.

Harvey wordt mogelijk de zwaarste natuurramp die de VS ooit beleefd hebben. Er zouden meer dan 40.000 woningen vernield zijn. Voor de staat Louisiana brengt Harvey slechte herinneringen met zich mee aan de overstroming van New Orleans door de orkaan Katrina in 2005 en de totale chaos die daarna wekenlang heerste in het gebied.