Video player inladen...

VBO pleit voor tragere kernuitstap, Tommelein reageert genuanceerd

Indien de overheid een aanvaardbare energieprijs en bevoorradingszekerheid wil garanderen, dan zal kernenergie ook na 2025 deel moeten blijven uitmaken van de energiemix. Dat stelt het Verbond van Belgische Ondernemingen. Maar volgens Vlaams minister van Energie Bart Tommelein is er voor kernenergie geen plaats in de energiemix van de toekomst.

Het sluiten van alle kerncentrales in België, voorzien in 2025, lukt niet zonder problemen voor de bevoorradingszekerheid en de kostprijs. Dat zegt Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO, in De Standaard. Ook in "De Ochtend" op Radio 1 herhaalde Timmermans zijn pleidooi.

"Onze prioriteiten moeten uitgaan naar het uitbouwen van een hernieuwbaar, efficiënt en innovatief energienetwerk", aldus de VBO-topman. "Maar als we tegelijk de bevoorradingszekerheid willen garanderen en de prijs onder controle houden, moeten we misschien overwegen om twee of drie kernreactoren (goed voor twee- à drieduizend megawatt uur) ook na 2025 open te houden."

"Natuurlijk moeten dat de nieuwste centrales zijn en moeten
alle veiligheidsvoorwaarden gerespecteerd worden. Wij zijn ook niet gek hé", verduidelijkt Timmermans in "De Ochtend".  "Niemand doet dat voor zijn plezier."

"Een kernuitstap op de lange termijn, dat zeker", verzekert Timmermans verder. "Maar als we alle doelstellingen - de klimaatdoelstellingen, energie aan een aanvaardbare prijs en bevoorraadingszekerheid - willen realiseren, dan moeten we realistisch blijven inzake de timing. Je moet de mensen niets wijsmaken."

Tommelein reageert: "De toekomst is hernieuwbaar"

Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open VLD) reageert genuanceerd op de oproep van de werkgevers. Zo vindt Tommelein dat kerncentrales waar de veiligheid moeilijk te garanderen is gerust vroeger mogen sluiten. Hij meent ook dat kernenergie eigenlijk geen plaats heeft in de energiemix van de toekomst. "De toekomst is hernieuwbaar", klinkt het.

Tegelijk heeft Tommelein wel oren naar de bekommernis rond bevoorradingszekerheid. Daarom is hij naar eigen zeggen "gecharmeerd door de keuze van de Zwitsers om enkele kerncentrales langer op te houden zolang ze veilig zijn".

Volgens Tommelein moet er eind dit jaar een interfederaal energiepact op tafel liggen. Bedoeling is alvast om allerlei partners, gaande van bedrijven tot milieverenigingen en ook burgers, bij de besluitvorming te betrekken.

De Open VLD'er kaatst voor een stuk ook de bal terug naar het VBO. "Ik wacht met veel ongeduld op de voorstellen en actieplannen van de bedrijven om mee de omslag naar hernieuwbare energie te maken. Want er zijn nog héél veel bedrijven in Vlaanderen die op dat vlak ernstige inspanningen kunnen doen."

"Volledige kernuitstap tegen 2025 nog altijd mogelijk"

Ook Ronnie Belmans, energiespecialist aan de KU Leuven en het studiebureau EnergyVille, is het niet eens met het VBO. Volgens Belmans is een volledige kernuitstap tegen 2025 wel degelijk mogelijk. 

"Men moet zorgen voor een betrouwbare energievoorziening en een betrouwbaar investeringsklimaat",  stelt Belmans. "Zorg voor de bouw van offshore windmolenparken tegen een zo laag mogelijke kost, zoals we dat zien in Nederland en Duitsland." Daarnaast moet er geïnvesteerd worden in wind- en zonne-energie op het land, die lokaal gestockeerd kan worden, adviseert de energie-expert.

"Men moet een globale politiek hebben en ervoor gaan. Als men iedere stap vooruit gaat betwijfelen, dan zullen de bestaande kerncentrales enkel langer blijven draaien", besluit Belmans. "En daardoor komt er geen vernieuwing." 

Ook Marghem blijft bij kernuitstap

Ook Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) "neemt akte" van het standpunt van het VBO over de kernuitstap. Zelf wil ze zich houden aan het regeerakkoord, waarin staat dat "de exploitatieduur van de reactoren 2025 niet zal overschrijden".

"Ze werkt ook verder aan de energietransitie", zo staat te lezen in een korte reactie van het kabinet-Marghem.

Meest gelezen