Voorzitter agentschap Inburgering neemt ontslag: "Onvrede met manier van ontslagen"

Meral Özcan (Open VLD) neemt ontslag als waarnemend voorzitter van het Vlaams agentschap Inburgering en Integratie. Dat schrijft De Morgen. Ze kan het niet vinden met de manier waarop een ontslagronde bij het agentschap wordt geregeld. Er wordt gezocht naar een nieuwe voorzitter.

Meral Özcan is sinds begin dit jaar waarnemend voorzitter van de raad van bestuur van het Vlaams agentschap voor Inburgering en Integratie, dat instaat voor de uitvoering van het inburgerings- en integratiebeleid. Ze volgde er Zuhal Demir (N-VA) op, die dit voorjaar staatssecretaris voor Gelijke Kansen werd. 

Aan dat voorzitterschap komt nu een einde want Özcan neemt ontslag. "Er heerst vooral ongenoegen omdat belangrijke informatie niet doorstroomt naar de raad van bestuur. De directie is wel op de hoogte, maar wij moeten zelf achter de informatie lopen", zo zegt Özcan aan VRT NWS. 

Ontslagronde

Daarnaast speelt ook de ontslagronde die momenteel bij het agentschap aan de gang is een rol. Toen er een verhoogde instroom van vluchtelingen en asielzoekers was in ons land kreeg het agentschap extra middelen van de Vlaamse overheid.

Nu die instroom weer stabiliseert, vallen de extra middelen weg en moeten er dus mensen vertrekken. Vorige maand werden acht mensen ontslagen, maar er wordt gevreesd dat er nog veel meer mensen hun job zullen verliezen. "De manier waarop dit gebeurt roept veel vraagtekens op", zegt Özcan.

Nieuwe voorzitter

Het agentschap zelf probeert vandaag nog de raad van bestuur bij elkaar te roepen. Zij zullen op zoek gaan naar een oplossing. "Het is de bedoeling om het ontslag zo weinig mogelijk impact te laten hebben op de werking van het agentschap", zegt woordvoerster Ellen Coopman.