Videospeler inladen...

Zelfherstellend beton voor het eerst gebruikt op Belgische werf

Op een werf voor de voorbereidende werken van de Oosterweelverbinding is er voor het eerst beton gebruikt dat zelf scheuren kan opvullen. Het beton dat gebruikt is voor een dakplaat zal zichzelf herstellen door toegevoegde bacteriën. 

Nadat het beton succesvol getest is in laboratoriums van de Universiteit Gent, was het tijd om het zelfherstellend beton toe te passen in de praktijk. De ontwikkeling van het beton kadert in een Europees project van een tiental landen. De dakplaat van een nieuwe dienstput voor de riolering werd uitgevoerd in het speciale beton.  Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel kreeg de primeur op een werf van de voorbereidende werken voor de Oosterweelverbinding.

Extra bacteriën stellen het beton dus in staat om zich te herstellen. Eigenlijk kan cement, het bindmiddel van beton, dat al in beperkte mate, maar de toegevoegde bacteriën vergroten die mogelijkheid. Die bacteriën komen uit de voedselketen. "We hebben bacteriën uit afval van aardappelen gebruikt om het beton zelfhelend te maken", verklaart professor Nele Debelie van de vakgroep bouwkundige constructies aan de Universiteit Gent. "De bacteriën moeten fermentatie, hoge temperaturen dus, kunnen overleven en er moet voldoende kalksteen worden afgezet", voegt ze eraan toe.  

Besparen op onderhoudskosten

De bacteriën treden in actie wanneer er een barst ontstaat in het beton en ze dus in contact komen met water en lucht. De barst wordt opgevuld door kalksteen dat de bacteriën aanmaken. Er kan veel geld bespaard worden op onderhoudskosten als de toepassing van het speciale beton uitgebreid wordt. "Als het ministerie scheuren van 0,3 mm opmerkt, worden die handmatig opgevuld. Het zelfhelende beton kan scheuren tot 0,5 mm zelf herstellen", zegt professor Debelie.

Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel zegt dat de toepassing van het speciale beton op de werf van de Oosterweelverbinding beperkt blijft tot de dakplaat: "Nu is het een kwestie van afwachten om te zien of het beton op een werf reageert zoals in een laboratorium. We verwachten van wel op basis van het onderzoek." Op lange termijn is het de bedoeling om het beton te gebruiken voor grote infrastructuren.

Meest gelezen