Bakkers bakken dure broodjes door dure boter

Steeds meer bakkers verhogen de prijzen voor hun gebak. Dat schrijft het Nieuwsblad. Ze doen dat omdat boter steeds duurder wordt. Verwacht wordt dat die prijs bovendien nog verder zal stijgen. 

"De boterprijs schommelt wel, maar deze situatie is toch wel uitzonderlijk", zegt Luc De Boey, die actief is als voorzitter van de economische commissie bij bakkerijfederatie Bakkers Vlaanderen. " Dat komt onder meer omdat het aanbod van boter op de Europese markt daalt terwijl de exportvraag in landen zoals Japan, Zuid-Korea en China stijgt. Boter wordt stilaan een gouden product."

Op een half jaar tijd is de prijs voor boter met meer dan de helft gestegen. "In januari 2017 kostte één kilo boter nog 4,36 euro, nu is dat al 6, 85 euro", stelt De Boey, "als je dat dan vertaalt naar de prijs van bijvoorbeeld een croissant dan zit je al snel aan een stijging van 5 cent aan kostprijs. Voor een cake wordt dat al snel 20 cent."

De bakkersvereniging verwacht bovendien dat koffiekoeken, croissants en cakes niet meteen goedkoper zullen worden. "De boterprijs zal niet meteen dalen, er is nog de uitzonderlijk hoge prijs van vanille en er zijn ook nog twee nieuws cao's, voor bedienden en arbeiders in de bakkerijsector, die de personeelskost zullen doen stijgen." Alles gesmeerd laten lopen, heeft dus zeker een prijs.  

Meest gelezen