Video player inladen ...

Belfius wil 30% van de bank naar de beurs brengen

De overheidsbank Belfius wil in mei of juni volgend jaar 30 procent van de bank naar de beurs brengen. Dat heeft Belfius gezegd bij voorstelling van de halfjaarresultaten. Ook BNP Paribas Fortis maakte vandaag haar resultaten bekend.

De bank zegt dat ze klaar is voor een privatisering. De kosten dalen
al voor het vijfde jaar op rij. En de nettowinst steeg de eerste helft
van dit jaar met bijna de helft tegenover dezelfde periode van vorig
jaar, tot 360 miljoen euro.

De federale regering besliste deze zomer dat ze bijna de helft van Belfius wil privatiseren. De bank zelf wil in een eerste fase gaan voor 30 procent.

Ook BNP Paribas Fortis, dat bijna volledig in handen is van de Franse bank BNP Paribas, maakte vandaag haar halfjaarresultaten bekend. Daar steeg de nettowinst tot 1,05 miljard euro, 17,3 procent meer dan in dezelfde periode in 2016. 

De bank haalde 4,17 miljard euro aan inkomsten binnen tijdens de eerste jaarhelft. Dat is een stijging van 4,9 procent. De goede cijfers zijn onder meer het gevolg van het aantal leningen aan klanten dat steeg met 3,8 procent en de klantendeposito’s die met 4,1 procent zijn toegenomen.

 BNP Paribas Fortis deed het vooral goed in België. Daar stegen de inkomsten met 5,2 procent. Ook de goede resultaten in Turkije zorgden mee voor de groei .

CEO Max Jadot benadrukt dat de positieve resultaten behaald werden ondanks de lage rentevoeten en hoge banktaksen. " We zijn erin geslaagd de invloed van die factoren te temperen in onze resultaten over het eerste halfjaar 2017", zegt Jadot.