Braziliaanse rechtbank verbiedt mijnbouw in natuurgebied in het Amazonewoud

In Braziliƫ heeft een rechtbank een decreet van de regering opgeschort dat mijnbouw zou toelaten in een natuurgebied groter dan Denemarken. Milieugroepen hadden fors actie gevoerd tegen die beslissing.

Eerder had president Michel Temer een decreet ondertekend waarbij mijngroepen zou mogen gaan werken in het natuurgebied Renca in het oosten van het Amazonewoud. Dat gebied zou rijk zijn aan goud, mangaan en andere mineralen.

Dat had tot grote ontsteltenis geleid bij milieugroepen en allerlei andere activisten. Maandag had de regering het decreet afgezwakt door te beloven dat er geen mineralen ontgonnen zou worden in bedreigde gebieden en leefgebieden van de oorspronkelijke bevolking.

Dat volstaat niet voor een federale rechtbank in de hoofdstad Brasilia die het decreet over de mijnbouw in Renca nu volledig opschort. Het Wereldnatuurfonds (WWF) had bezwaar aangetekend en een lid van de oppositie sprak over "de grootste aanval op het Amazonewoud in meer dan een halve eeuw".