Video player inladen ...

Twee explosies in chemiebedrijf nabij Houston    

In een fabriek van chemiereus Arkema, nabij Houston in Texas, zijn twee explosies gebeurd. Er rijst ook zwarte rook op uit het bedrijf, meldt de noodcentrale van Harris County. De directie van het chemiebedrijf had gisteren al gewaarschuwd dat een zware brand of ontploffing "niet te vermijden" was, nadat de koelinstallatie er was uitgevallen als gevolg van overstromingen.

 

De directie van het chemiebedrijf in Crosby, op zo'n veertig kilometer van Houston, werd omstreeks twee uur vannacht (plaatselijke tijd) ingelicht over de explosies. Het bedrijf waarschuwt dat er op verschillende plaatsen op het terrein chemische stoffen bewaard liggen, en dat de kans op bijkomende explosies reeël blijft.

"We laten het vuur uitbranden, zoals afgesproken met de lokale autoriteiten", meldt de directie nog. De gevolgen van het incident zijn voorlopig onduidelijk.

Video player inladen ...

Onvermijdelijk

Oorzaak van de explosies zijn overstromingen, ten gevolge van orkaan Harvey. Het water in en rond het bedrijf staat momenteel bijna twee meter hoog. De stroom is er uitgevallen en ook de twee noodgeneratoren werken niet meer. De chemische stoffen die er liggen opgeslagen, kunnen daardoor niet worden gekoeld. 

"Die stoffen kunnen ontploffen en daaropvolgend een zware brand veroorzaken", waarschuwde Rich Rowe, CEO van Arkema, gisteren al. "Door het hoge water op het terrein en het gebrek aan stroom kunnen we niets doen om dat te vermijden." 

In geval van een explosie of een brand zal de milieuschade "minimaal" zijn, verzekerde Rowe nog.

Alle werknemers van Arkema in Crosby werden eergisteren al geëvacueerd. Het bedrijf heeft ook de evacuatie bevolen van alle inwoners binnen een straal van tweeënhalve kilometer. Ook de weg van en naar de fabriek werd door de hulpdiensten afgezet.