AFP or licensors

Congo belooft "snelle" en "realistische" verkiezingskalender

De Congolese autoriteiten hebben beloofd om "snel" een "realistische" verkiezingskalender op te stellen.

In een gezamelijk persbericht schrijven de nationale onafhankelijke verkiezingscommissie (Céni), minister van Binnenlandse Zaken Ramazani Shadary en de Nationale Raad voor de opvolging van het akkoord (CNSA) : "de nationale onafhankelijke verkiezingscommissie (Céni) beschikt over de elementen die het mogelijk maken om een electorale kalender op te stellen. Op basis hiervan engageert ze zich om snel een realistische kalender op te stellen". 

Het akkoord tussen de regering en de oppositie van 31 december 2016 voorziet voor het einde van 2017 verkiezingen om een opvolger te vinden voor Joseph Kabila, wiens tweede mandaat op 19 december afliep.      

"De Céni heeft op dit moment 40.692.273 kiezers geregistreerd, of 98,9 procent van de stemgerechtigden", klinkt het nog in het persbericht van de drie autoriteiten. De registratie van kiezers heeft al plaatsgevonden in 24 van de 26 provincies van Congo. Op 4 september start de registratie in de laatste twee provincies.     

"De internationale gemeenschap wordt aangemoedigd om het Congolese verkiezingsproces financieel te steunen", besluit het persbericht. De ondertekenaars vragen ook steun van de missie van de Verenigde Naties in Congo (Monusco), "vooral op vlak van techniek, logistiek en veiligheid".