De camera van je smartphone vervangen? Voor eigenaars van de Fairphone 2 kan dat

Wat als je de camera van je smartphone gewoon kan weggooien en vervangen door een nieuwe? Voor heel veel smartphonegebruikers lijkt dit onmogelijk, maar voor de Nederlandse Fairphone is dit geen geheim. 

Vandaag maakte het bedrijf bekend dat er nieuwe modulaire camera’s beschikbaar zijn voor Fairphone 2, die al bestond uit verwisselbare onderdelen. Wie een Fairphone 2 koopt, kan - als de camera’s voor- en achteraan van het toestel stuk zijn - die gewoon vervangen. Kostprijs: 70 euro. Wat je nodig hebt, is een schroevendraaier en klaar is kees.

Bij ons is Fairphone, die op Android draait, vooral bekend bij mensen die bewust omgaan met wat er zit in hun smartphone. De eerste Fairphone werd in 2013 gelanceerd via een crowdfunding en werd bekend omdat het het eerste smartphonemerk was dat rekening houdt met de herkomst van de grondstoffen ervan. Die moesten op een ethisch verantwoorde manier ontgonnen worden.

Het bedrijf heeft 3 belangrijke doelstellingen voor ogen: inkopen van minder toxische en gevaarlijke stoffen, gebruikmaken van zo veel mogelijk gerecycleerd materiaal en grondstoffen inkopen die kwetsbare lokale groepen versterken. Mensen die een Fairphone kopen, gebruiken die naar eigen zeggen ook langer dan pakweg een Samsung of Apple. Voor ronkende lanceringen of doordachte “leaks” moet je met andere woorden niet bij Fairphone zijn. 

Phoneblocks

De Fairphone 2 was in 2015 de eerste modulaire smarphone op de markt. Het idee van een modulaire smartphone was op dat moment niet nieuw. In 2013 had de Nederlander Dave Hakkens een wild idee de wereld in gestuurd. Waarom brengen we niet toestellen op de markt die we zelf volledig uit elkaar kunnen halen? En de Phonebloks werden geboren.

In een video legde hij uit dat het mogelijk moest zijn om elk onderdeel van een smartphone apart te verwijderen en vervangen. Camera, processor, batterij of scherm moest je kunnen vervangen als ze stuk waren. Hij deed dit vanuit een bekommernis die we allemaal wel herkennen. Want iedereen die een smartphone heeft, beseft dat de batterij na 2 jaar minder optimaal werkt. We hebben dan de keuze, ofwel brengen we het toestel binnen om te laten vervangen, ofwel kopen we een nieuw toestel.

 De meeste smartphoneproducenten spelen er handig op in door cashbackformules aan te bieden. Als je je oude toestel binnenbrengt, krijg je een korting voor de nieuwe smartphone. Maar hiermee krijg je de enorme elektronische afvalberg niet weg. De VN berekende dat we in 2014, 41,8 miljoen ton klein elektronisch afval hebben gegenereerd. Tegen 2018 zal dat cijfer stijgen tot 49,8 miljoen ton. Hoog tijd dus om iets aan de afvalberg te doen, denken ze bij Fairphone. 

Project Ara

De Phonebloks van Dave Hakkens werden 4 jaar geleden zeer enthousiast onthaald door de techwereld. Internetgigant Google, die met Android ook het besturingssysteem levert aan de Fairphone, stelde in mei 2016 zelf een prototype van een modulair toestel voor tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O.  Het toestel, dat de naam “Project Ara” kreeg, werd amper 4 maanden later stopgezet door Google zelf. Naar eigen zeggen wilde het bedrijf hun smartphoneprojecten stroomlijnen. Project Ara kwam er net op het moment dat Google zijn eigen smartphone, de Nexus, ten grave droeg om plaats te maken voor de Google Pixel. Googles nieuwe “flagship” toestel. 

Trouwe klanten

Als we wat cijfers naast elkaar leggen, kunnen we alleen maar concluderen dat de Fairphone vooral de liefhebbers kan bekoren. Op dit moment zijn er wereldwijd zo’n 140.000 toestellen van de eerste en tweede Fairphone verkocht. Samsung heeft in de eerste helft van dit jaar 159 miljoen toestellen verkocht. Apple slaagde erin om in dezelfde periode zo’n 128 miljoen toestellen aan de man te brengen.

Bij Fairphone vinden ze niet kwantiteit, maar vooral kwaliteit belangrijk. Zij willen de gebruiker een duurzaam toestel bieden. “Wij doen geen jaarlijkse lancering van toestellen, trouwens met de modulaire Fairphone 2 moedigen we de mensen aan om hun toestel langer te gebruiken. Als we iemand kunnen overtuigen om bepaalde onderdelen te vervangen als ze stuk zijn, moeten we ook minder toestellen produceren en kunnen zij hun toestellen langer gebruiken” , zegt Fabian Hühne van Fairphone. Hiermee willen ze ook de levenscyclus van de smartphone verlengen tot 3 tot 5 jaar. “Dit terwijl anderen jaarlijks een lancering doen om net meer toestellen te verkopen.”