Steen Brogaard/Det danske kongehus

De royals - buiten prinses Diana - deze week: Deense prins Nikolai gebombardeerd tot nieuwe hottie

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week ging prinses Diana met veel aandacht lopen. In Denemarken echter was het de jarige prins Nikolai die de show stal, de Nederlandse prinses Mabel gaf president Trump gratis advies via Twitter en de Zweedse koningin Silvia had graag de prille zwangerschap van dochter Madeleine nog stilgehouden. De Luxemburgse groothertogin Maria Teresa had dan weer een uitstapje met Brigitte Macron en de Noorse prinses Mette-Marit herinnert zich haar paswoord terug.

Deense Nikolai is plots "begeerlijke vrijgezel"

Prins Nikolai, de oudste kleinzoon van koningin Margrethe, mocht maandag 18 kaarsjes uitblazen. Hij deed dat in stijl met zwarte smoking op het koninklijke jacht Dannebrog, dat aangemeerd lag vlak bij het paleis in Kopenhagen.  De familie was bijna voltallig voor het feestje. Enkel kroonprins en oom Frederik had andere verplichtingen: hij woonde als IOC-lid een vergadering in Zuid-Korea bij.  Daar worden volgend jaar de Winterspelen georganiseerd.

De familie poseerde voor de verzamelde pers:
Nikolai (midden) met zijn samengesteld gezin: prins Joachim (vader), gravin Alexandra (moeder), plusmama Marie, halfbroertje Henrik, halfzusje Athena en broer Felix.  Joachim grapte tussendoor dat "Nikolai nu van kind naar volwassene is gegaan", en hijzelf "van volwassen naar middelbare leeftijd".  

Reporters

Kroonprinses Mary bracht haar vier kinderen netjes uitgedost mee: Josephine, Isabella, Vincent en Christian (van links naar rechts).

Reporters

Koningin Margrethe en prins Henrik konden uiteraard niet ontbreken als oma en opa. Voor de 83-jarige Henrik was het zijn eerste publieke optreden na zijn ziekenhuisopname midden augustus. De prins kampte met complicaties aan lies en bekken na een operatie. Hij moest zijn vakantie in Frankrijk onderbreken.

Reporters

De frisse verschijning van Nikolai is alvast de buitenlandse media niet ontgaan. De Daily Mail bombardeerde de jongen meteen tot "hartenbreker" en "meest begeerlijke royal". Onze Belgische prins Amedeo prijkte vroeger ook wel eens op die "begeerlijke prinsen"-lijstjes.

Nikolai is zevende in lijn voor de Deense troonopvolging. In een eerder interview maakte prins Joachim duidelijk dat zijn oudste zoon zijn eigen koers mag varen. Joachim benadrukte dat Nikolai niet onder druk mag gezet worden. De prins haalde deze zomer nog zijn rijbewijs. Hij is nu meerderjarig, maar daar hangt geen titel of dotatie aan vast. Nikolai blijft financieel afhankelijk van zijn ouders.

Prinses Mabel ziet liever een dijk dan een muur

De Nederlandse prinses Mabel, weduwe van prins Friso, heeft zich kwaad gemaakt op Amerikaans president Donald Trump. Ze stuurde volgende tweet de wereld in:  

"In plaats van een muur in Mexico te bouwen, zou de VS beter zijn verdediging tegen orkanen en overstromingen versterken", luidt het met als hashtag #SlimmeInvestering. De prinses gaf het advies op het moment dat de staat Texas onderliep door orkaan Harvey. Nederland heeft natuurlijk ervaring met overstromingen en dijken.

Ook Ali bin Hoessein had een vraag voor Trump op Twitter. "Meneer de president, gelooft u nog altijd niet in klimaatverandering?" Prins Ali is de broer van de Jordaanse koning Abdullah.

In Zweden zijn ze vast de tel kwijt met de babyboom

In Zweden kondigde prinses Madeleine haar derde zwangerschap aan en werd prins Carl Philip een tweede keer vader van een zoontje. De Zweedse royals beleven een babyboom. Kroonprinses Victoria kreeg Estelle (5) en Oscar (1), zus Madeleine zette dochter Leonore (3) en zoon Nicolas (2) op de wereld en broer Carl Philip volgde met Alexander (1) en een voorlopig pasgeboren, naamloze zoon. Voor koningin Silvia en koning Carl Gustaf betekent dat zes kleinkinderen op vijf jaar tijd.

Prinses Madeleine en haar man Christopher O'Neill maakten een nieuwe (derde) zwangerschap bekend. Koningin Silvia vertelde aan het blad Expressen dat de zwangerschap eigenlijk nog in een vroeg stadium is (de baby zou gepland zijn voor maart, red.) en dat het koppel liever nog wat gewacht had met het heugelijke nieuws. "We zijn extreem blij. Maar we hadden graag nog wat langer gewacht om het te vertellen. Het is wat het is: het zou toch bekend zijn geraakt. We hopen dat alles goed verloopt. Madeleine voelt zich goed, en dat is geweldig."

Jonas Ekstromer/Kungahuset.se

Het Zweedse hof gaf dit officiële familiekiekje vrij in juli, om iedereen een fijne vakantie te wensen. Op de foto is prinses Sofia (bovenaan midden) nog zwanger.

Het is wat het is: het zou toch bekend zijn geraakt

Luxemburgse Maria Teresa leidt Brigitte Macron rond

De Franse president Emmanuel Macron heeft een officieel bezoek gebracht aan Luxemburg samen met zijn vrouw Brigitte. Ze werden ontvangen door groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa op het paleis voor een lunch. Terwijl Macron in de namiddag een gesprek had met Henri, de Luxemburgse premier Xavier Bettel en onze premier Charles Michel, ging Maria Teresa met de respectievelijke partners Brigitte Macron, Gauthier Destenay en Amélie Derbaudrenghien op pad.

Voor de Franse presidentsvrouw was het een weerzien met Destenay en Derbaudrenghien, want ze hadden elkaar al in mei ontmoet bij het bezoek van president Donald Trump en first lady Melania aan Brussel voor het NAVO-hoofdkwartier. Ze wandelden toen onder meer door de koninklijke serres van Laken met koningin Mathilde als gezwinde gids.  Maria Teresa koos speciaal voor haar gezelschap een culturele uitstap uit: het quartet trok richting de abdij van Neumünster en het museum voor moderne kunst MUDAM.  

AFP
AFP
AFP

Noorse Mette-Marit viert Instagram-comeback

Het overkomt iedereen wel eens: een paswoord of een pincode vergeten. De Noorse kroonprinses Mette-Marit durft dat grif toegeven. "Ik vier dat ik eindelijk mijn paswoord voor mijn Instagram-account kan onthouden", schrijft ze na bijna vijf maanden stilte op de fotodeelsite. En ze deelt meteen een collage van haar zomerse vakantieherinneringen met echtgenoot, kroonprins Haakon, en dochter Ingrid Alexandra.

Merk op dat Haakon opnieuw zijn baard laat groeien na het grapje tijdens
het verjaardagsfeest van vader koning Harald (80). Tijdens een
galadiner met andere Europese royals in Oslo verdween de
kroonprins-met-baard om even later gladgeschoren terug te keren. Verbazing en hilariteit alom (zie foto's hieronder).