De Wever: "Rudy De Leeuw en Marc Leemans, nemen die zichzelf nog serieus?"

In een interview met Gazet van Antwerpen, zijn eerste van het nieuwe politieke jaar, heeft N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever opnieuw fel uitgehaald naar de vakbondstop. "Ik vraag mij af of die zichzelf nog wel serieus nemen", klinkt het.

De huidige regering heeft nog veel uit te voeren, zowel in hervormingen als besparingen, aldus De Wever in de krant. "We zullen niet ver van een evenwicht zitten in 2019 en dat is mooi", voorspelt hij, "maar dat wil niet zeggen dat we uit de problemen zijn. De kosten van de sociale zekerheid zullen vanzelf stijgen, ook als je bezuinigt."

"We moeten dus blijven hervormen", stelt de N-VA-voorzitter verder. "En elke dag dat je wacht, zal het steiler bergop gaan. Dit wordt de uitdaging voor deze en de volgende regering", meent hij. "We kunnen hervormingen ook niet meer afkopen zoals vroeger, door met zakken geld te smijten."

"Blokkeren is niet moeilijk"

Toch blijft de weerstand tegen sociale hervormingen groot, merkt De Wever op. "Alles in dit land lijkt geconstrueerd om verandering tegen te houden, zowel institutioneel als in de sociale structuren. Blokkeren is niet moeilijk."

"Hoe mensen bepaalde stelsels die onhoudbaar zijn durven blijven verdedigen, door altijd maar te wijzen op wat een ander nog heeft, dat vind ik compleet onverantwoordelijk", stelt hij verder.

"Als ik vakbondsmensen zoals Rudy De Leeuw (ABVV) en Marc Leemans (ACV) bezig hoor, vraag ik mij af of die zichzelf wel nog serieus nemen. Ze zijn maar over sociale bloedbaden bezig, maar beseffen ze wel hoe onvoorstelbaar herverdelend en sociaal België niet is?"

Ze kijken alleen maar naar hun eigen navel, niet naar de toekomst.

Bart De Wever over de vakbondstop

Portugese en Griekse toestanden

"Wat als je hier met Portugese en Griekse toestanden zou zitten en je echt zou moeten snijden?", gaat De Wever verder. "Dat je het zover laat komen dat je mensen niet wat minder bijgeeft, maar dat ze echt een deel van hun inkomen moeten afgeven? Wat ga je dan zeggen?" 

"Terwijl zij er nu al priester Daens bijhalen in de discussies. Ik vind het zó belachelijk", besluit hij. "Ik word echt ongemakkelijk als ik die mensen hoor."

Rigide partner

De Antwerpse burgemeester richt zijn pijlen ook op het onderwijs, dat volgens hem vaak een rigide partner is in de aanpak van de jeugdwerkloosheid in zijn stad. "Het onderwijs is moeilijk te bewegen om deuren open te zetten, bijvoorbeeld om het tegelijk leren op school en op de werkplaats, het duaal leren, echt uit te rollen."

"Als je die jonge relschoppers in Borgerhout ziet, die zien andere rolmodellen die door de drugshandel met zakken vol cash kunnen rondlopen", gaat De Wever verder. "Het feit blijft dat het onderwijs geen gemakkelijke partner is om hier flexibel mee om te gaan. Al is dit een uitspraak die ze mij zeer kwalijk zullen nemen."