Debuutfilm van Bevergem-regisseur in competitie op London Film Festival

'Cargo', het filmdebuut van Gilles Coulier, is geselecteerd voor de First Features Competition van het London Film Festival in oktober. 'Le Fidèle' van Michaël R. Roskam en 'Cloudboy' worden ook vertoond tijdens het filmfestival.

Het is niet de eerste keer dat een film van Gilles Coulier het tot de filmfestivals schopt. Zijn kortfilms 'IJsland' en 'Mont Blanc' werden in 2010 en 2012 voor het filmfestival van Cannes geselecteerd.

Nu maakt zijn eerste langspeelfilm kans op een prijs. 'Cargo' gaat over een Oostendse vissersfamilie die tot de rand van de afgrond wordt gedreven. Het speelfilmdebuut van  Coulier opent op 8 september het Filmfestival Oostende en is vanaf 13 september te zien in de Belgische zalen. De hoofdrollen worden vertolkt door Sam Louwyck, Wim Willaert en Sebastien Dewaele, die allemaal in 'Eigen Kweek' hebben meegespeeld. Willaert en Dewaele hadden ook een rol in Couliers serie 'Bevergem'.

Die tragikomische hitserie op Canvas is waarschijnlijk het bekendste werk van Coulier. 'Bevergem' werd ook vertoond op de Gentse, Rotterdamse en Belgische filmfestivals en werd bekroond met drie Vlaamse Televisiesterren (Beste Humor en Comedyprogramma, Beste Scenario en Beste Actrice voor Ann Tuts).

De laatste keer dat een Belgische film de Sutherland Trophy, de prijs voor debuutfilms, in de wacht mocht slepen was meer dan vijftig jaar geleden. In 1966 won 'De man die zijn haar kort liet knippen' van André Delvaux.

Le Fidèle, Cloudboy en drie kortfilms

Het donkere liefdesdrama 'Le Fidèle' van Michaël R. Roskam wordt ook in Londen vertoond. De film werd zopas gekozen als officiële inzending van België voor de Academy Awards. 'Le Fidèle' wordt ook vertoond op de filmfestivals in Venetië en Toronto. In Londen krijgt de film met Matthias Schoenaerts en Adèle Exarchopoulos de naam 'Racer and the Jailbird'.

'Cloudboy', het debuut van Meikeminne Clinckspoor, is ook geselecteerd voor het London Film Festival. De film wordt er vertoond in de Family-sectie, aangezien hij het verhaal vertelt van een schuchtere tiener die tegen zijn zin bij zijn moeder en haar nieuwe gezin de zomer moet doorbrengen.

De drie Vlaamse kortfilms 'Catherine', een animatiefilm van Britt Raes, 'Heimat', een documentaire van Sam Peeters, en 'Neverlanding', een tragikomedie van Wim Reygaert, staan ook op het programma van het London Film Festival, dat van 4 tot 15 oktober duurt. 

Meest gelezen