Jonas Roosens

Festivalgangers communiceren een pak meer via mobiel internet, sms'en is passé

De afgelopen festivalzomers hebben festivalgangers een pak meer dan vorig jaar een beroep gedaan op mobiel internet, en dat ten koste van de klassieke sms. Dat blijkt uit een rondvraag van VRT NWS bij de verschillende providers. Mobiele data worden dus niet enkel gebruikt om foto's of filmpjes te delen, maar ook om te communiceren via chatapps.

Providers zetten tijdens de festivalzomer al enkele jaren in op de tijdelijke uitbreiding van hun datacapaciteit, met mobiele stations in de buurt van de festivalzones. Het gebruik van mobiele data op de festivalwei al zit enkele jaren in de lift. Festivalgangers kiezen steeds minder voor de klassieke sms, maar houden contact met het thuisfront en hun vrienden op de wei via Whatsapp of Messenger. En ook talrijke foto's en filmpjes van concerten of leuke avonturen op het festivalterrein worden massaal en realtime gedeeld via sociale media.

Ook dit jaar piekte het dataverbruik tijdens de festivalzomer. De sterkste stijging noteerde Proximus tijdens Rock Werchter: de 90.000 festivalgangers verbruikten 130% meer mobiele data dan vorig jaar. In totaal werd er tijdens het festival ongeveer 15 terabyte data gebruikt, tegenover 6,5 terabyte volgend jaar. Ter vergelijking: 1 terabyte komt overeen met het versturen van 3 miljoen foto's via Whatsapp, in normale beeldkwaliteit.  Ook op Graspop werd er dubbel zo veel mobiele data gebruikt als vorig jaar.

Telenetgebruikers gebruikten op Pukkelpop en Tomorrowland bijna dubbel zo veel mobiele data als vorig jaar. Op Rock Werchter lag het verbruik 2,5 keer zo hoog als in 2016. Orange heeft het dataverbruik niet afzonderlijk bijgehouden per festival, maar ziet een stijging van mobiele data met 82% tegenover vorige zomer. In dezelfde periode zijn er 40% minder sms'en gestuurd dan in 2016.