AFP or licensors

Franse premier verdedigt hervorming arbeidswet als "ambitieus, evenwichtig en juist"

De hervorming van de Franse arbeidswetgeving is "ambitieus, evenwichtig en juist". Dat heeft de Franse premier Edouard Philippe gezegd bij de voorstelling met minister van Werk Muriel Pénicaud van details van het omstreden project van president Emmanuel Macron. De hervorming zal in vijf ordonnanties, dus zonder parlementair debat, worden doorgevoerd.

De voorstellen betreffen vooral de kmo's, waar onder andere het plafonneren van ontslagvergoedingen, het beperken van de tijdsduur waarbinnen een klacht tegen een ontslag kan worden ingediend en de mogelijkheid tot overleg zonder vakbondsaanwezigheid kernpunten vormen.

De teksten van de hervorming werden dan wel opgesteld na een resem ontmoetingen met vertegenwoordigers van de werkgevers en de vakbonden, dat betekent echter niet dat die hervormingen door iedereen goedgekeurd worden. Officieel moet de hervorming, na "vele verloren jaren", zorgen voor een echte strijd tegen de werkloosheid.

De voorzitter van de vereniging van kmo's, François Asselin, begroette de hervorming als "erg pragmatisch". Enthousiasme viel bij de vakbonden niet te bespeuren. "Wat wij gevreesd hadden, wordt over de hele lijn bevestigd", zo reageerde secretaris-generaal Philippe Martinez van de grote vakbond CGT. Hij riep "werknemers, gepensioneerden en jongeren op om op 12 september op straat te komen".

Laurent Berger van CFDT was al even ontgoocheld, maar riep (nog) niet op tot betogen. Hetzelfde geldt voor het grootste vakverbond, Force Ouvrière (FO): "Er zijn blijvende onenigheden", zei FO-baas Jean-Claude Mailly, "maar die worden niet op straat opgelost".     

Hervorming van de loi travail is al maanden een heet hangijzer in Frankrijk. Critici, behalve de vakbonden vooral linkse partijen, zien in de hervorming geen flexibilisering of zoektocht naar jobs, maar een uitholling van de sociale bescherming door het arbeidsrecht stelselmatig af te bouwen.