Video player inladen ...

Geld voor transporteurs die wegblijven uit Antwerpse files

Transportfirma's die hun lege vrachtwagens uit de files rond Antwerpen houden, krijgen daarvoor geld van de stad Antwerpen. Via de app "Depot X" kunnen de transporteurs nu makkelijk regelen dat lege containers niet meer terug moeten naar de haven van Antwerpen. De kosten die ze daarvoor maken, worden gedeeltelijk terugbetaald door de stad.

De vrachtwagens in uw dagelijkse file zitten lang niet allemaal vol goederen. Een deel vervoert lege containers, die na gebruik worden teruggebracht naar hun rederij in de Anwterpse haven. Loze ruimte in de file dus, en daar wil de app "Depot X" iets aan doen.

"Rederijen kunnen via onze app checken waar ze die lege containers kunnen achterlaten, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden en niet helemaal terug naar de haven van Antwerpen moeten, " zegt Luc De Clerck van het technologiebedrijf Avantida dat de app ontwikkelde. "We hebben afspraken met heel veel rederijen en partners. Transporteurs kunnen lege containers dichtbij achterlaten, bijvoorbeeld in Grobbendonk of Vilvoorde. Maar ook verderop is een optie: Luik, Luxemburg of zelfs Duitsland."

Wie uit Antwerpen blijft, krijgt geld

Bedrijven betalen wel om die containers achter te laten. Maar de komende maanden krijgen ze van de stad Antwerpen een deel van die kosten terugbetaald. "Wie zijn lege containers buiten de Antwerpse ring achterlaat, krijgt de komende maanden 30 procent van z'n kosten terugbetaald," zegt de Clerck. "Wie binnen Antwerpen blijft, maar vermijdt om de Schelde over te steken, krijgt 15 procent terugbetaald." Zo wil de stad Antwerpen het systeem een duwtje in de rug geven.

Op die manier zouden er de komende maanden zo'n 10.000 ritten minder gebeuren op de Antwerpse ring.