Nicolas Maeterlinck

John Crombez: "Ik neem Rudy De Leeuw en Marc Leemans heel serieus"

SP.A-voorzitter John Crombez benadrukt dat er voldoende moet geïnvesteerd worden in onderwijs en zorg, zoals vakbondsleiders Rudy De Leeuw (ABVV) en Marc Leemans (ACV) al herhaaldelijk gevraagd hebben. Crombez reageert hiermee op de uitspraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever, die zich in een interview met Gazet van Antwerpen luidop afvraagt of De Leeuw en Leemans "zichzelf nog wel serieus nemen".

Onderwijs en zorg zijn kernbevoegdheden van Vlaanderen, reageert Crombez in een open brief op de website van de SP.A.  "De laatste dagen hebben verschillende mensen in ons onderwijs en de zorgsector op een respectvolle manier brieven gepost, hun eigen verhalen gedeeld en columns geschreven om de echte impact van de besparingen uit te leggen. (...) Ook onze ouderen krijgen het steeds moeilijker. En ook dat wordt aangekaart, door mensen die hun hele leven hard gewerkt hebben of net met pensioen zijn. Het Zomerakkoord wuift deze bezorgdheid weg", schrijft Crombez .

"Maar wanneer houdt het op? En voor wie en voor wat? Om nog extra miljarden door te sluizen naar de grote bedrijven en hun aandeelhouders? Net als Rudy De Leeuw en Marc Leemans aanvaard ik dat niet", benadrukt de SP.A-voorzitter.  Met deze reactie gaat Crombez lijnrecht in tegen N-VA-voorzitter Bart De Wever. Die haalde in zijn eerste grote interview van het politieke jaar zwaar uit naar de vakbondstop.   

"Ik vind dat een rijke samenleving als de onze moet investeren in onderwijs en zorg, én in deftige pensioenen van de toekomst. Een toekomst die mensen zekerheid biedt. En laat u niks wijsmaken, dat kan wel degelijk. Het is een kwestie van keuzes. Net als De Leeuw en Leemans wil ik mee aan een toekomst bouwen waar we zorgen voor elkaar. Vandaag staat dat meer dan ooit op de helling", besluit Crombez.