Kleinste school van Vlaanderen start met 12 leerlingen: "We houden het dorp samen"

Morgen gaan duizenden leerlingen en leerkrachten na twee maanden zomervakantie opnieuw naar school. Maar niet overal is 1 september een volksverhuizing: in Steenkerke, bij Veurne, telt de kleuterschool amper 12 leerlingen. De Kleine Reus is al jaren - met trots - de kleinste school van Vlaanderen. Maar mogelijk is de school zijn titel na dit jaar kwijt.

In De Kleine Reus volgen alle leerlingen - van peuters tot zesjarigen - samen les, in één klas. "We zijn wat we zelf een "éénklassige school" noemen. Dat is al een hele tijd zo. We hopen elk jaar dat we genoeg leerlingen hebben, maar voorlopig lukt dat, al is 12 het absolute minimum", vertelt directrice en leerkracht Els Vanhee.

De Kleine Reus is al enkele jaren op rij de kleinste school van Vlaanderen, maar na dit schooljaar is de kleuterschool die titel mogelijk kwijt. "Begin volgend jaar komen er vier nieuwe leerlingen bij, waardoor we het schooljaar zullen afsluiten met 16 kindjes. Bij de eerstvolgende leerlingentelling in februari, zullen we in verhouding een pak groter zijn dan nu."

Directrice/leerkracht

Vanhee is zowel leerkracht als directrice: ze staat ruim de helft van de week voor de klas, haar andere tijd besteedt ze aan de organisatie van haar school. "Ik deel de lesopdracht in onze school met één collega. En uiteraard staan we nooit samen voor de klas", lacht ze.

Een kleinere school betekent niet dat we minder werk hebben: integendeel

Als leerkracht/directrice zitten Vanhees dagen goed vol. "Vergeet niet: ik geef les aan een klas met uiteenlopende leeftijden: dat is pittig. En als kleine school maken we even goed deel uit van een grotere scholengemeenschap met 15 scholen en verschillende wijkafdelingen. Op al die vergaderingen word ik ook verwacht, ongeacht het aantal leerlingen dat ik heb."

Een schooltje onder de kerktoren: dat is wat een dorp nog verenigt

Vanhee heeft er nooit aan gedacht om haar schooltje op te doeken. "Wij brengen mensen nog samen onder de kerktoren. Op onze zomerbarbecue, in samenwerking met de lagere school met wie we het schoolgebouw delen, zijn er 300 mensen komen eten", vertelt ze. "Ik voel dat we ons dorp samenhouden. Dorpen die niet langer een eigen schooltje hebben, die missen toch iets."