Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Klimaatverandering leidt tot minder, maar meer hevige regens in India en Bangladesh

Terwijl de media al bijna een week gericht zijn op het drama met de orkaan Harvey in de Amerikaanse staat Texas, zijn in India, Nepal en Bangladesh al meer dan 1.200 mensen omgekomen bij gelijkaardige overstromingen.

Harvey heeft grote delen van Texas en Louisiana onder water gezet, enorm veel schade aangericht en een dertigtal mensen het leven gekost, zonder te spreken over het leed van zo veel andere mensen in die streek.

Hoe erg dat ook is, aan de andere kant van de wereld -in Zuid-Azië- zijn de voorbije weken meer dan 1.200 mensen gedood, ook door watersnood. De hevige zomermoessonregens houden daar lelijk huis in het noorden van India, het zuiden van Nepal en Bhutan en in Bangladesh. Daar zijn 16 miljoen mensen getroffen door de hevige regen of op de vlucht geslagen.

Dat is het geval in het stroomgebied van de Ganges en de Brahmaputra, twee erg belangrijke rivieren in Zuid-Azië die uit tegenovergestelde richtingen stromen vanuit de Himalaya en samen uitmonden in de Golf van Bengalen. Aan de andere kant van India wordt ook de economische hoofdstad Mumbai op de westkust getroffen door hevige overstromingen. Daar is ook een flatgebouw ingestort, mede omdat de fundamenten door het water waren aangetast.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Klimaatverandering tast de moessons aan

Zuid-Azië beleeft in de zomermaanden de bekende zomermoessons. Die winden uit het zuidwesten voeren vochtige lucht van de Indische Oceaan over het Indische subcontinent tot aan de voet van de Himalaya. De regenval die daarmee gepaard gaat, is nodig, want die levert drie vierde van alle regenval in de regio. Dat is nodig om de landbouw in stand te houden in een gebied waar 700 miljoen mensen leven van activiteiten in die sector.

Die zomermoessonregens vormen dus de levenslijn in Zuid-Azië, maar worden nu zelf aangetast door de opwarming van de aarde. Je zou het zo niet zeggen als je de huidige ramp bekijkt, maar de voorbije 60 jaar is de gemiddelde regenval in Centraal-India gedaald van 10 milimeter naar 9 millimeter per dag. Dat staat in cijfers van het Indian Institute of Tropical Meteorology (IITM).

Het regent dus minder in Indië, wat zich uit in meer periodes van droogte, maar tegelijkertijd zijn er meer gevallen van hevige regenval, die leidt tot overstromingen en zeker in berggebieden ook tot aardverschuivingen.

India in de frontlijn van de klimaatverandering

Los van het hoge dodental en miljoenen mensen in Noord-India en Bangladesh die door het water bedreigd worden, verhoogt ook de kans op ziekten zoals malaria en wordt de landbouw bedreigd. Tussen nu en 2035 zou de rijstproductie in Zuid-Azië met 5 procent kunnen verminderen door dat nieuwe en meer hectische weerpatroon.

In totaal woont een half miljard mensen in de stroomgebieden van de Ganges en de Brahmaputra en tegen het einde van de eeuw zouden 130 miljoen mensen in India, Bangladesh en Pakistan hun woonplaats moeten verlaten, aldus een rapport van de Asian Development Bank (ADB) en het in Duitsland gevestigde Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Grote miljoenensteden zoals Mumbai, Chennai, Surat en zelfs Kolkata (Calcutta) zouden steeds meer bedreigd worden door overstromingen, maar dat zou ook gelden voor Ho Chi Minh (Saigon) in Vietnam, Jakarta in Indonesië en Bangkok in Thailand en Guangzhou, Tianjin en Xiamen in China.

Samengevat zou de ontwikkeling van India die nu in volle vaart is, gevoelig kunnen worden afgeremd, net zoals andere landen in Azië als die klimaatverandering zich ongebreideld zou doorzetten. Vanuit een erg verleden klinkt een doffe waarschuwing: tussen 1900 en 1500 voor Christus verdween de beschaving van de Indusvallei -een van de oudste en erg ontwikkelde historische culturen- en werden grootsteden zoals Mohendjo Daro en Harappa in wat nu Pakistan is en Lothal (foto beneden) in India verlaten. Wellicht was dat het gevolg van een klimaatverandering.

AP1960