Leuven krijgt als eerste kunststad erkenning als "onroerenderfgoedgemeente"

Leuven heeft als eerste kunststad en provinciehoofdstad in Vlaanderen de erkenning als onroerenderfgoedgemeente gekregen. Het stadsbestuur mag hierdoor sinds bevoegdheden opnemen die voorheen door het agentschap Onroerend Erfgoed werden uitgeoefend.

Het is schepen Dirk Vansina (CD&V) die het nieuws heeft bekendgemaakt bij de voorstelling van de activiteiten in Leuven tijdens Open Monumentendag. Die vindt plaats op 10 september en staat dit jaar in het teken staat van natuur.

Leuven een tiental historische panden open voor het grote publiek. Het gaat om het Iers College, het stadhuis, het seminarie Leo XIII, het Sint-Annacollege, de Sint-Michielskerk, de Kruidtuin, de Wijnpers met het pas gerestaureerde Wijnpershuis, de Hoorn, het Heilig Hartinstituut, het kasteel Arenberg en Hal 5 van de Centrale Werkplaatsen.

Daarnaast worden voor het eerst 13 verschillende wandelingen georganiseerd, waarvan 12 begeleide, met aandacht voor natuurelementen in het Leuvense zoals verborgen parken en tuinen en een recent blootgelegde stadsijskelder.