Meer schildklierkanker rond nucleaire sites Mol en Fleurus

Er komen iets meer gevallen van schildklierkanker voor rond de nucleaire sites van Mol en Fleurus. Dat blijkt uit een studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) in samenwerking met het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en de Stichting Kankerregister. 

Tussen 2000 en 2014 bekeek het instituut het aantal nieuwe gevallen van schildklierkanker in een straal van 20 km rond de nucleaire sites. De resultaten werden vergeleken met het gemiddelde. In Mol ligt het cijfer 4% hoger dan gemiddeld en in Fleurus 8%.

Toch betekent dit niet dat er een oorzakelijk verband is met de nucleaire activiteit, zegt Daisy Tysmans van het Wetenschappelijk Instituut. 
“We kunnen niet rechtsreeks het verband leggen tussen de twee. Als we dat zouden willen, dan moeten we een grootschalige studie opzetten waarbij we een specifieke groep mensen over een langere periode volgen, individueel. Waarbij we bekijken: wat zij zoal eten, waar zij gaan werken, enzovoort. Zo kunnen we eventueel bepaalde kankers aan bepaalde individuen linken ,” aldus Tysmans.

Rond de kerncentrales van Doel en Tihange komen schildklierkankers niet meer voor dan gemiddeld.
Deze nieuwe studie bevestigt de tendens uit vorig onderzoek in 2012. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gaf op basis van dit vorig onderzoek, de opdracht in 2016 aan het WIV om deze studie uit te voeren.