BELGA

Zuhal Demir reageert geschokt en verontwaardigd over uitgehuwelijkt meisje van 14

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) doet een verontwaardige oproep op haar Facebookpagina. Ze vraagt aan leerkrachten om niet blind te zijn voor noodkreten voor allochtone kinderen. “Verwar ‘schuldig verzuim’ niet met tolerantie,“ schrijft ze.

Aanleiding is een artikel uit De Standaard dinsdag, waarin een juf uit Vilvoorde getuigt over hoe ze seksuele voorlichting geeft aan een 14-jarig meisje, omdat ze binnenkort uitgehuwelijkt wordt. Demir is erg verontwaardigd, omdat er niet werd ingegrepen.

Twee maatstaven: één voor autochtonen en één voor "andere Belgen"

Demir doet haar beklag over de mentaliteit van de Belg. “Ik was geschokt en diep verontwaardigd. Het zoveelste bewijs dat nieuwkomers in dit land niet als gelijken worden gezien. Maar als mensen die door hun etnische of religieuze afkomst vooral gespaard moeten worden van kritiek om toch maar niet "discriminerend" of "racistisch" over te komen.”

Ze zegt dat er twee maatstaven zijn: één voor autochtonen en één voor de "andere Belgen". Verder schrijft ze : "Wat me nog het meest verontrust, is de vanzelfsprekendheid waarmee we dit als maatschappij aanvaarden. "

"We moeten gelijke rechten hanteren voor allochtonen en autochtonen, ook als het gaat over bepaalde tradities in een cultuur zoals uithuwelijking," aldus Zuhal Demir.  

In het Radio 1-programma “De wereld vandaag” geeft ze als oplossing  “we moeten gelijke rechten hanteren voor allochtonen en autochtonen, ook als het gaat over bepaalde tradities in een cultuur zoals uithuwelijking bijvoorbeeld. We mogen echt niet zeggen: dit is hun cultuur.”

In de krant De Standaard vertelt een juf uit Vilvoorde hoe ze tijdens een summer academy van Teach For Belgium, een organisatie die kansarme jongeren begeleidt, geconfronteerd werd met een erg nare ervaring. Een meisje uit het derde jaar kwam naar haar toe om raad te vragen. “Ze werd uitgehuwelijkt en had nog geen seksuele voorlichting gehad. Ik moest het haar uitleggen. Ik had gelukkig didactisch materiaal voorhanden", sprak de juf.

Het kind is niet terug gevonden

Demir zegt dat een gelijkaardig verhaal met een Vlaams meisje nooit zo zou zijn aflopen. “De juf zou niet toestaan dat 14-jarige "Ann-Sofie" zou worden uitgehuwelijkt. Terecht. Ze zou er jeugdbescherming, politie en vertrouwenscentrum bijhalen. Alles om het kind te beschermen.” Demir heeft haar kabinet het verhaal laten controleren. “Het kind is niet teruggevonden en vermoedelijk uitgehuwelijkt zonder dat iemand iets deed.” 

Demir verwijt de juf en organisatie niets, maar spreekt over een blinddoek van de hele maatschappij. En doet daarbij een oproep : “Ik wil met dit verhaal, aan het begin van het nieuwe schooljaar, leerkrachten oproepen om niet blind te zijn voor noodkreten voor allochtone kinderen. Verwar "schuldig verzuim" niet met tolerantie."

Haar volledige Facebookpost leest u hieronder: