Minder schapen geslacht voor offerfeest

Morgen begint voor de moslims het offerfeest, een belangrijk feest dat drie dagen duurt. Volgens de traditie moet elke familie dan een schaap slachten, maar in Vlaanderen wordt dat gebruik meer en meer vervangen door bijvoorbeeld een gift.

Ook bij de familie van Chaima uit Antwerpen wordt dit jaar geen schaap geslacht. "Mijn ouders doen dit jaar een gift aan de familie in Marokko,  die het geld doorgeeft aan arme mensen. Zelf stuur ik met man geld naar mijn schoonfamilie in Egypte. Ik eet trouwens niet zo graag schaap. Alleen een lamsbrochetje gaat er wel in, maar dat kopen we dan bij een halal slager. De laatste jaren laat onze familie hier dus geen schapen meer slachten."

Ook in Genk in Limburg stellen ze die trend vast. Daar worden morgen zo'n 750 schapen geslacht op de tijdelijke slachtvloer. Vorig jaar waren dat er bijna 900. "Ik denk dat veel mensen de discussie over het verdoofd en onverdoofd slachten wat beu zijn, " zegt schepen schepen Geert Swartenbroeckx bij Radio 2 Limburg. "Daarom beslissen meer en meer mensen om gewoon een gift te doen, denk ik."

Offerfeest aan einde van de vakantie

Maar er zou nog een andere reden zijn waarom het slachten in Vlaanderen op een laag pitje staat. Volgens godsdienstleraar Bahattin Koçak heeft het ook te maken met de datum van het offerfeest. "Het offerfeest valt net na de zomervakantie. Veel moslims die in de vakantie naar hun thuisland geweest zijn, hebben waarschijnlijk daar een donatie gedaan of blijven nog even langer daar om het feest met hun familie te vieren."

Moslims in Vlaanderen kunnen hun schaap op de traditionale manier -onverdoofd dus- laten slachten in een erkend slachthuis. Vanaf 2019 wordt onverdoofd slachten helemaal verboden in Vlaanderen.