VS beveelt Rusland om consulaat in San Francisco te sluiten

Er lijkt een nieuwe diplomatieke rel in de maak tussen de Verenigde Staten en Rusland. Het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nu de sluiting bevolen van het Russische consulaat in San Francisco.

In juli had de Russische president Vladimir Poetin de Amerikanen bevolen om het aantal banen in hun diplomatieke en consulaire vertegenwoordigingen met 455 te verminderen. Het ging echter veelal om Russische medewerkers in de consulaten in Moskou, Sint-Petersburg, Ekaterinenburg en Vladivostok.

Dat was een reactie op het Amerikaanse Congres dat -tegen de wil van president Donald Trump in- nieuwe sancties had opgelegd aan Rusland wegens de crisis in Oekraïne.

Vanavond lijkt Washington dan terug te slaan. Het State Department beveelt Rusland nu om het consulaat in San Francisco te sluiten evenals twee bijgebouwen in Washington en New York. Het is nog niet duidelijk hoeveel banen er daarbij betrokken zijn.

Rusland heeft een ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington (archieffoto boven) en consulaten in New York, Houston, San Francisco en Seattle.