"Geplande gevechten zijn ook strafbaar"

Deze week verschenen op het internet verschillende filmpjes van vechtende tieners, met daarin erg gewelddadige beelden. De tieners of jongeren lijken af te spreken om ‘voor de fun’ op de vuist te gaan. Maar dat is niet zonder gevaar: ook als je je toestemming hebt gegeven om te vechten, is dat nog altijd strafbaar. 

Op Instagram stonden deze week enkele video’s van vechtende tieners uit Brugge en Oostende.  In de gevechtsfilmpjes waren schokkende beelden te zien. Zo is onder meer gefilmd hoe een jongen met opgetrokken knieën recht op de borstkas van een andere jongen springt, die op de grond ligt. De politie onderzoekt zowel de zaak in Brugge, als die in Oostende. 

Het lijkt er echter op dat het om een gepland gevecht gaat tussen de jongeren, want het slachtoffer maakt geen aanstalten om te vluchten. Toch kunnen die gevechten ook strafbaar zijn omdat het gaat om zinloos geweld en wederzijdse slagen en verwondingen. Daarvoor waarschuwt de korpschef van Oostende, Philip Caestecker. 

Je mag ook niet overeenkomen om opgegeten te worden door een kannibaal.

Professor Frank Verbruggen, KUL

Volgens professor Frank Verbruggen, docent strafrecht aan de KU Leuven, is de toestemming die je geeft om te vechten ongeldig. “Ons strafrecht is van openbare orde. Daarin staat dat je elkaar geen slagen en verwondingen mag toedienen en daar kan je onderling niet zomaar van afwijken. Je mag bijvoorbeeld ook niet overeenkomen om opgegeten te worden door een kannibaal.”

Daarop bestaan wel enkele uitzonderingen. “Bij gevechtssporten bijvoorbeeld bestaan er wettelijke regels en ook regels van die sport die toestaan dat – onder bepaalde voorwaarden – wel mag gevochten worden. En ook sadomasochisme is in bepaalde omstandigheden toegestaan. Maar ook daar zijn grenzen aan. Zo mag je geen zware verwondingen oplopen.”