"Op wereldreis? We stinken, zijn vuil en eten te weinig"

U kent ze intussen wel: de verhalen van vooral jonge mensen die hun job opzeggen om daarna de wereld rond te reizen. Vaak gaan de reisverhalen dan samen met een blog en Instagramaccount waar de ene foto al meer tot de verbeelding spreekt dan de andere. Dat geldt ook voor Chanel Cartell en Stevo Dirnberger, een Zuid-Afrikaans koppel dat begin dit jaar het nieuws haalde door zijn vaste marketingjob vaarwel te zeggen om de wereld te gaan verkennen. Maar dat laatste verloopt niet zo glamoureus als verwacht, in tegenstelling tot wat hun foto’s tonen.

Onder de titel "Waarom we onze marketingjob inruilden voor een job waarbij we wc’s schrobben" probeerde het koppel nu duidelijk te maken dat hun reisleven niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Op Buzzfeed News gaven ze daarbij nog meer uitleg.

"We wilden een eerlijker beeld geven aan degenen die ook een reisdroom hebben. Al was het maar omdat zij zouden denken dat reizen een non-stop glamoureuze fantasie is. Maar er is een veel lelijker kant, die afwijkt van ‘de tijd van ons leven’-gevoel dat op onze foto’s te zien is."

"Als we alles bij elkaar tellen, dan hebben we op 6 maanden tijd, 135 wc’s gekuist, 250 kilogram uitwerpselen van koeien uitgestrooid, 2 ton stenen opgegraven, 60 meter oprit aangelegd, 57 bedden opgemaakt en ik kan me niet herinneren hoeveel wijnglazen we intussen afgewassen hebben."

"De luxe die we hadden in Johannesburg is vervangen door de harde realiteit van het vrijwilligerswerk. Hoeveel waardevolle dingen we de laatste tijd ook gezien hebben, die periode was ook de vuilste en meest stinkende, waarbij we moesten overleven met zo weinig mogelijk voedsel. We moeten erg creatief zijn om onze problemen, die zelfs met tranen gepaard gaan, op te lossen."

"Meestal eten we crackers met confituur. Meer dan 5 uren per nacht slapen we niet, we moeten onze zware bagage zelf te voet over onverharde wegen dragen -de bus is te duur- om alsnog een plaats om te overnachten te vinden. Wie een zwak hart heeft, moet er echt niet aan beginnen."

"Ook al hebben we nu meer grijze haren dan toen we aan dit avontuur begonnen, meer vuiligheid onder onze nagels ondanks langdurige douches, en veel fastfood als belangrijkste eten, toch hebben we ook kunnen genieten, zeker van de vrijheid die we hebben."

"Toen we vertrokken, namen we ons voor om uitdagingen die buiten onze 'comfort zone' liggen aan te gaan. Het zijn blijkbaar juist die niet zo prettige dingen die je meemaakt, die daartoe leiden. We hopen dan ook dat onze keuze om te reizen anderen inspireert 'to push the limits'."