KCNA via KNS

"Voor Europa op korte termijn geen dreiging van Noord-Koreaanse raket"

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian waarschuwt vandaag dat Noord-Koreaanse kernraketten binnen enkele maanden mogelijk ook Europa zouden kunnen bereiken. Volgens VRT-defensiespecialist Jens Franssen staat het regime in Pyongyang echter nog niet zo ver.

De spanningen rond de rakettesten van Noord-Korea nemen de laatste weken opnieuw erg toe. De Franse buitenlandminister heeft het vandaag bij RTL over een "zeer ernstige situatie". "We zien een Noord-Korea dat zich fixeert op de doelstelling om vandaag of morgen raketten te hebben die kernwapens kunnen vervoeren. Wanneer het land de middelen zal hebben om de VS, of zelfs Europa, maar zeker Japan en China te treffen, dan zal de situatie explosief zijn", aldus Jean-Yves Le Drian.

Vormen de raketten van Noord-Korea momenteel inderdaad een reële dreiging voor onze contreien? "Voor Europa is er op korte termijn geen dreiging", nuanceert Jens Franssen. "Het is natuurlijk een beetje gissen, maar de raket die afgelopen week over Japan is gevlogen, heeft volgens experts zo'n 7 à 8.000 kilometer afgelegd. De afstand tussen Pyongyang ne Parijs is in vogelvlucht 8.780 kilometer." De Franse hoofdstad ligt wel in het verschiet als de raket een lager traject zou vliegen. "Maar er is een grote maar", aldus Franssen. "Er zit dan nog geen atoomkop in."

Pas echte bedreiging in geval van kleinere kernkoppen

En een geladen raket weegt een stuk meer. "Noord-Korea heeft met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid atoombommen, maar die zijn nog van het rudimentaire type. Ze wegen zo'n 5 à 600 kilogram", weet Jens Franssen. "Wil je een echte bedreiging vormen, dan moet je die kernbom kunnen verkleinen. "

"De voorbije jaren heeft Noord-Korea verschillende kernproeven gedaan. Als het land dit tempo aanhoudt of zelfs een beetje versnelt, dan moet je ervan uitgaan dat het nog mogelijk tot 10 jaar zal duren eer het kleinere kernwapens gaat ontwikkelen. En voor een echte reële bedreiging moet je verschillende kleine kernkoppen in een raket krijgen. Daar zal Noord-Korea de komende jaren waarschijnlijk niet aan toekomen."

En zelfs in dat geval moeten we nog niet echt bang zijn hier, zegt Jens Franssen. "Er bestaan natuurlijk afweersystemen. Zelfs al zou Noord-Korea die kernkoppen gaan verkleinen, dan  zal de snelheid waarmee wij antimaatregelen bouwen veel groter zijn." 

Daar zal Noord-Korea de komende jaren waarschijnlijk nog niet aan toekomen

Wederzijdse vernietiging

Belangrijk ook om in het achterhoofd te houden: atoomwapens zijn er eerder om af te schrikken, niet om in te zetten. "Mocht Noord-Korea raketten inzetten tegen Guam of Japan, dan gaan de andere mogendheden de Noord-Koreaanse steden in de as leggen. Dan ga je voor wederzijdse vernietiging. Je moet al gek zijn om daarvoor te gaan", besluit Jens Franssen.