Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

40.000 Rohingya vluchten naar Bangladesh

Bijna 40.000 Rohingya hebben de afgelopen dagen de grens met Bangladesh overgestoken. Ze ontvluchten het geweld in Myanmar. Vierhonderd mensen zijn omgekomen bij confrontaties met het leger. Het gaat om het dodelijkste geweld in tientallen jaren.

Zeker 38.000 mensen zijn de afgelopen dagen naar Bangladesh gevlucht. Dat blijkt uit tellingen door de Verenigde Naties. De Rohingya vluchten voor het geweld in de provincie Rakhine, waar de meeste leden van de moslimminderheid leven.  De recente escalatie van het conflict begon toen een groep opstandelingen vorige week politiekantoren en een legerbasis aanviel. 

Bij de gevechten zijn intussen al vierhonderd mensen omgekomen. Het leger van Myanmar zegt dat het op zoek is naar extremisten. Maar de gevluchte Rohingya getuigen van brandstichting, verkrachting en moordpartijen, bedoeld om hen te verdrijven. Vandaag zijn nog eens vijftien lijken aangespoeld van mensen die de rivier aan de grens per boot wilden oversteken. Elf van hen waren kinderen.

Myanmar krijgt internationaal veel kritiek op de manier waarop het de 1,1 miljoen Rohingya-moslims behandelt.  Zo hebben ze in het overwegend boeddhistische Myanmar geen burgerrechten. Ook Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi  - de facto de leider van het land - blijft stil als het over de Rohingya gaat.