www.aurorebelot.com

Aantal dierproeven gestegen, Animal Rights reageert geschokt

Niet alleen is het aantal dierproeven gestegen in België, ook de informatie over het ongemak dat dieren ondergaan is zorgwekkend, zegt dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Die kon de cijfers over proefdiergebruik inkijken die de Vlaamse overheid publiceerde.

Dierproeven vinden nog op verschillende locaties in ons land plaats. De dieren worden blootgesteld aan fysieke en mentale pijn. Nadine Lucas, voorzitter van Animal Rights legt het uit. "We denken hierbij aan ingrijpende operaties, het toebrengen van elektrische schokken en het opsluiten of isoleren van dieren in kooien zonder bewegingsvrijheid."

Animal Rights trok al eerder aan de alarmbel. Uit de jaarstatistieken blijkt dat het aantal dierproeven in de categorie "ernstig ongemak" in België alarmerend hoog ligt. Het Brussels gewest blijft ook in 2016 recordhouder.

"De regering heeft al miljoenen geïnvesteerd in de promotie en ontwikkeling van alternatieven voor dierproeven, maar dat is slechts een aalmoes", vindt Lucas. "In de samenleving beweegt er wel heel wat op het vlak van protest en we zien toch dat er stilaan wat prille politieke initiatieven komen, maar het blijft onvoldoende."

Maak werk van vervanging

Animal Rights wil dat de drie Belgische gewesten ernstig werk maken van de afbouw en vervanging van dierproeven. "Geef de biomedische industrie degelijke budgetten voor de ontwikkeling van alternatieve testmethoden. Regel dat alternatieven voor dierproeven sneller worden geaccepteerd binnen de wetgeving. Zo kan ons land daadwerkelijk bijdragen om de weg te vinden naar een dierproefvrije wereld", zegt Lucas.