Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse moslims die hadj doen, bezorgd over Trumps moslimban

Zowat 16.000 Amerikaanse moslims zijn dezer dagen in Saudi-Arabië voor de hadj, de jaarlijkse bedevaart. Maar dit jaar brengt dat extra stress mee, door de reisbeperkingen voor moslims naar de Verenigde Staten. Velen vrezen voor problemen als ze terugkeren.

Kort na zijn aantreden legde de Amerikaanse president Trump reisbeperkingen op voor moslims uit zes landen. Over dat inreisverbod heerst nog veel juridische onduidelijkheid, en dat maakt moslims bang en onzeker. Reisorganisaties die reizen naar Mekka in Saudi-Arabië organiseren, zeggen dat er veel verwarring is. Er zijn volgens hen ook meer mensen die besluiten om toch niet te vertrekken.

De hadj is één van de vijf zogenaamde zuilen van de islam, belangrijke verplichtingen in het leven van een goede moslim. Elke moslim die daar fysiek en financieel toe in staat is, moet één keer in zijn leven de bedevaart naar Mekka ondernemen. Elk jaar komen zo'n 2 miljoen moslims naar Mekka. De bedevaart eindigt maandag.

Moslims en mensen met Arabische namen geven al lang aan dat ze strenger gecontroleerd worden op Amerikaanse luchthavens sinds de aanslagen van 11 september 2001. Maar nu is de onrust onder reizigers extra groot. Volgens de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU zijn er ook meer klachten van reizigers. Ze klagen over ongepaste vragen over hun religie en politieke overtuigingen.