Buurt rond de Heizel zonder elektriciteit, Memorial niet getroffen

Door een stroomonderbreking zit een veertigtal straten rond het Koning Boudewijnstadion zonder elektriciteit. De herstelling kan nog uren duren. De atletiekwedstrijd Memorial Van Damme is niet getroffen.

"Het gaat om een dubbel defect op één van onze ondergrondse kabels", zegt woordvoerster Iris Fostiez van Sibelga. "Het Brusselse elektriciteitsnet is opgebouwd in cirkels waardoor het bij een defect op een kabel meestal mogelijk is om een buurt toch snel opnieuw te bevoorraden, door de cirkel in de andere richting te volgen. Hier gaat het om een dubbel defect, waardoor die oplossing niet mogelijk is en er een fysieke herstelling van de ondergrondse kabel moet gebeuren.

Afhankelijk van de bodembedekking waar onze mensen doorheen moeten, kan dat al snel een paar uur duren. Ligt de kabel onder beton, dan zal het moeilijker worden dan met een andere bodembedekking. Ik vrees dat het toch een uur of drie, vier zal duren voor iedereen weer elektriciteit heeft."

Het incident zou geen gevolgen mogen hebben voor de ziekenhuizen in de omgeving of de Memorial Van Damme die in het Koning Boudewijn-stadion plaatsvindt. Zij hebben stroomgroepen om zulke defecten op te vangen.  

Panne kort voor 03.00 uur opgelost

De stroompanne in de omgeving van het Brusselse Heizelplateau en het Koning Boudewijn-stadion is sinds 02.51 uur opgelost. Dat laat netbeheerder Sibelga weten via haar Twitter-kanaal. de panne bleek complex en duurde het een stuk langer voor de stroom hersteld raakte.