Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe politieke partij van FARC-rebellen heet gewoon... FARC

De Colombiaanse guerrillabeweging FARC heeft zichzelf officieel omgevormd tot een politieke partij. De naam FARC blijft behouden, al krijgen de letters A en C een andere betekenis. Volgend jaar zal de nieuwe politieke partij voor het eerst deelnemen aan de parlementsverkiezingen.

De rebellen van de FARC (tot voor kort Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia - Gewapende Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) sloten eind vorig jaar een historisch vredesakkoord met de Colombiaanse regering. Na meer dan een halve eeuw kwam er zo een einde aan een van de langst lopende interne conflicten ter wereld.

In dat vredesakkoord werd afgesproken dat de guerrillero's na de ondertekening van het akkoord zes maanden de tijd kregen om al hun wapens in te leveren en zich daarna zouden omvormen tot een politieke partij.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Enkele weken geleden leverden de laatste rebellen hun wapens in. Eind vorig jaar richtten de rebellen al een beweging op: Voces de Paz (Stemmen van de Vrede), die het startschot moest zijn van de nieuwe partij. De voorbije dagen hielden de FARC hun eerste politieke congres na de ondertekening van het vredesakkoord (foto's boven).

Op het congres werden de belangrijkste kandidaten voor de verkiezingen van 2018 gekozen én werd vooral de nieuwe naam voorgesteld. Al lijkt die op het eerste gezicht enorm op de oude: de FARC heten voortaan FARC. Maar er is wel degelijk iets veranderd. Hoewel het acroniem onveranderd blijft, krijgen de letters A en C wel een andere betekenis. Op die manier vervellen de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia in Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun (vrij vertaald Alternatieve Revolutionaire Kracht van het Volk).

Sowieso in het parlement

Ondanks die gewijzigde betekenis blijft FARC dus FARC, wat een risico inhoudt, want de rebellen kunnen op weinig steun bij de bevolking rekenen en aan de naam FARC kleeft nu eenmaal een donkere geschiedenis van meer dan 50 jaar bloedvergieten. Het is dan maar de vraag of de politieke variant van de FARC enig succes zal boeken bij de verkiezingen van volgend jaar.

Hoe dan ook zullen er vanaf dan zeker 10 leden van de FARC in het parlement zitten, 5 in de Senaat en 5 in het Lagerhuis. Want in het vredesakkoord werd afgesproken dat de partij tot 2026, ongeacht de uitslag van de verkiezingen, recht heeft op dat minimum aan zetels, om zo een vlottere overgang van een guerrillabeweging naar een politieke partij mogelijk te maken.

Op het congres nam de nieuwe partij overigens wel een nieuw logo aan: een grote rode roos met daaronder in groene letters FARC (foto onder).

AFP or licensors

Meest gelezen