Nicolas Maeterlinck

De Wever: "Kijk naar foto's daders Barcelona. Op de Turnhoutsebaan kom je makkelijk mannen van dat type tegen"

"Kijk naar de foto's van de daders in Barcelona. Op de Turnhoutsebaan kom je gemakkelijk mannen van dat type tegen." Die uitspraak liet Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) optekenen in Gazet van Antwerpen. Een uitspraak die leidt tot controverse. 

In het interview met de krant werd aan De Wever gevraagd hoe zijn relatie is met de moslimgemeenschap in zijn stad. "Het is wat vallen en opstaan", begint de Antwerpse burgemeester zijn antwoord. "Je moet het vertrouwen van het grootste deel van de moslimsgemeenschap behouden. De kleine, kwalijke groep van die 500 dossiers is ook voor de moslims zelf kwalijk, zeker voor de Marokkaanse gemeenschap", gaat Bart De Wever verder. "Kijk naar de foto's van de daders in Barcelona. Op de Turnhoutsebaan (in Borgerhout) kom je gemakkelijk mannen van dat type tegen."

Het is vooral die laatste zin die de gemoederen beroert. SP.A-politica Yasmine Kherbache heeft het op Twitter over "ranzige praat" en stelt het beeld van "proper" rechts in vraag. Opiniemaker Youssef Kobo vindt dan weer dat  "Antwerpen dringend toe is aan een nieuwe burgemeester. Een burgemeester die niet continu zijn stadsgenoten beledigt en tegen elkaar opzet".  Groen-parlementslid Imade Annouri ziet naar eigen zeggen inderdaad "types" in Antwerpen: "zij die alle problemen herleiden tot afkomst en zij die alle problemen samen willen oplossen ongeacht afkomst". (zie tweets onderaan artikel)

Beschouwt zich dan nog als "proper" rechts

Yasmine Kherbache (SP.A)

CD&V-vicepremier Kris Peeters en kandidaat-burgemeester voor Antwerpen in 2018 heeft "de wenkbrauwen gefronst" toen hij de uitspraak van Bart De Wever las. "Het stigmatiseren of het op die manier formuleren is niet aan mij besteed. Er zijn uitdagingen die we moeten oplossen in Antwerpen. Ik denk dat in dialoog gaan - over rechten en plichten - de manier is waarop dat moet gebeuren", klonk het in "Terzake".

De wenkbrauwen gefronst

Kris Peeters (CD&V)

Het is niet de eerste keer dat een dergelijke uitspraak van Bart De Wever druk wordt besproken. Enkele jaren  geleden verwees hij naar de Marokkaanse Berbers toen hij het had over bevolkingsgroepen die "te weinig attitude hebben om een opleiding te volgen en werk te zoeken" en dat "racisme een gevolg en geen oorzaak is van de problemen in onze samenleving".  Er kwam een klacht van een Marokkaanse mensenrechtenorganisatie, maar De Wever werd toen uiteindelijk niet vervolgd.

Meest gelezen