Deze 12 films dingen naar de titel van beste film op Film Fest Gent

Film Fest Gent heeft de films bekendgemaakt die voor de officiële competitie zijn geselecteerd. Het gaat om 12 films die dingen naar de prijs van beste film en de Georges Delerue prijs voor beste muziek.

1. "1945" van Ferenc Török

Een zwart-witdrama gebaseerd op het kortverhaal "Homecoming" van Gábor T. Szántó. Het verhaal speelt zich net na WO II af. Terwijl de inwoners van een Hongaars provinciedorpje zich voorbereiden op een huwelijk, arriveren twee mysterieuze mannen in traditionele zwarte gewaden. In het dorp ontstaat onrust en er wordt wild gespeculeerd over het doel van hun komst.

2. "The butcher, the whore and the one-eyed man" van János Szász

Een rauwe Hongaarse misdaadfilm over een wraakzuchtige driehoeksverhouding. In 1925 wordt Ferec Kudelka koelbloedig in stukken gesneden in zijn eigen slachthuis. De daders, een voormalige gendarme en zijn vrouw (een ex-prostituee) hadden nog een rekening met hem te vereffenen.

3. "Call me by your name" van Luca Guadagnino

Van de regisseur van "Io sono l'amore" en "A bigger splash". In de hete zomer van 1983 ontmoet de zeventienjarige Elio de nieuwe assistent van zijn vader, Oliver (Armie Hammer). Hij voelt zich sterk aangetrokken tot Oliver, wat uitmondt in een plagerige liefdesdans tussen de twee. Een ontroerend verhaal over eerste liefde en seksueel ontwaken.

4. "A ciambra" van Jonas Carpignano

Deze tweede langspeelfilm van Carpignano (na "Mediterranea") beleefde zijn wereldpremière in de Quinzaine sectie in Cannes. In dit coming of age-drama volgen we Pio, een Roma-zigeuner die op veertienjarige leeftijd plots kostwinner van het gezin wordt wanneer zowel zijn broer als zijn vader worden opgepakt. Aangrijpend Italiaans neo-realisme, geproduceerd door Martin Scorsese.

5. "The fixer" van Adrian Sitaru

Een deels waargebeurd portret van een Roemeense stagiair-nieuwsredacteur, Radu, die ervan droomt een job binnen te rijven bij de Franse televisie. Wanneer twee vermiste meisjes worden teruggevonden, stelt Radu alles in het werk om een van hen te interviewen. Geleidelijk aan verliest hij zijn verantwoordelijkheidszin en ontstaat een troebele grens tussen goede verslaggeving en sensatie.

6. "The killing of a sacred deer" van Yorgos Lanthimos

In deze mysterieuze thriller en winnaar in Cannes voor beste scenario schetst Lanthimos ("The lobster") het verhaal van een door schuld en wraak getergde familie. Wanneer de zestienjarige Martin zijn vader verliest, beslist chirurg Steven Murphy de jongen onder zijn hoede te nemen. Een beslissing die sinistere gevolgen voor het hele gezin met zich meebrengt. Met Nicole Kidman en Colin Farrell in de hoofdrollen.  

7. "A man of integrity" van Mohammad Rasoulof

Een drama over corruptie en onrecht in het hedendaagse Iran. Reza woont met zijn gezin op het platteland en leeft daar van zijn viskwekerij. Wanneer hij een deel van zijn vissen dood aantreft, blijkt al snel dat er politieke en economische spelers achter zijn stuk land aanzitten. Winnaar van de hoofdprijs binnen de nevensectie Un Certain Regard van het Filmfestival van Cannes dit jaar.

8. "La nuit où j'ai nagé" van Damien Manivel en Kohei Igarashi

Een pakkend portret van een zesjarig jongetje dat de wereld ontdekt en ook een hommage aan de grote Japanse meester van de eenvoud Yasujiro Ozu. Wanneer het jongetje op een nacht moeilijk in slaap valt nadat zijn vader naar de markt is vertrokken, maakt hij een tekening. De volgende ochtend strompelt hij vermoeid naar school en dwaalt hij van zijn pad af.

9. "Tesnota" van Kantemir Balagov

Debuutfilm van de Rus Kantemir Balagov en favoriet van de Fipresci jury tijdens Cannes. We volgen een Joodse familie wiens jongste zoon en zijn verloofde worden gekidnapt. De enige manier om ze ooit levend terug te zien, is losgeld betalen.

10. "Thelma" van Joachim Trier

Een Noorse "supernatural" horror-thriller van Joachim Trier ("Louder than bombs") over Thelma, een Noorse die in Oslo gaat studeren. Daar wordt ze verliefd op de mysterieuze Anja en ontdekt ze dat ze bovennatuurlijke krachten heeft.

11. "Three billboards outside Ebbing, Missouri" van Martin McDonagh

In dit donkere maar komische drama zet hoofdpersonage Mildred Hayes (Frances McDormand) een gewaagde stap wanneer maanden na de dood van haar dochter nog steeds niemand is gearresteerd. Met drie controversiële billboards langs de weg probeert ze de aandacht van de politie te trekken. De film sluit dit najaar ook het BFI London filmfestival af.  

12. "Zagros" van Sahim Omar Kalifa

Dit langspeeldebuut van Sahim Omar Kalifa ("Baghdad Messi" en "Bad hunter") vertelt het verhaal van Zagros, wiens jonge vrouw Havin wordt beschuldigd van ontrouw. Ze vlucht met hun dochtertje van Koerdistan naar België. Overtuigd van haar onschuld gaat Zagros hen achterna om samen een nieuw leven te beginnen. Maar eenmaal in Brussel blijkt Havin toch niet de hele waarheid te hebben verteld. Deze film beleeft op Film Fest Gent zijn wereldpremière.

De jury van de competitie zal op het einde van de rit ook beslissen over de Prijs voor Beste Europese Kortfilm. Andere prijzen die tijdens het festival zullen worden uitgereikt zijn: de Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm, ACE Image Factory Publieksprijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm, Port of Ghent Publieksprijs, Canvas Publieksprijs, Explore Award en natuurlijk ook de World Soundtrack Awards.  

Het 44ste Film Fest Gent loopt van 10 tot en met 20 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema en Capitole Gent. Het volledige programma wordt op 21 september voorgesteld.