DR P. MARAZZI/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Duizenden Belgen hebben pacemaker die gehackt kan worden

Duizenden Belgen hebben een pacemaker die in theorie gehackt kan worden. Toch is er geen reden tot paniek. Het is heel onwaarschijnlijk dat dat ook zal gebeuren. Een softwareupdate tijdens een routinecontrole brengt soelaas.

In theorie zouden hackers met de pacemakers kunnen knoeien, waardoor ze hartkloppingen bij patiënten kunnen veroorzaken. Dat is voor alle duidelijkheid nog niet gebeurd, maar de pacemakers van de Amerikaanse firma Abbott zijn wel kwetsbaar.

Cardioloog Jimmy Jacobs van het hartcentrum ZNA in Antwerpen nuanceert: "Hackers zouden dat kunnen doen, maar ze moeten dan heel dichtbij zijn. Ze zouden bijna naast de patiënt moeten zitten om de pacemaker te kunnen hacken."

Patiënten moeten niet meteen naar de cardioloog hollen. Een aanpassing van de software van de pacemaker kan gebeuren tijdens een normale routinecontrole.