Educatief verlof? Nee, bedankt

Werknemers maken amper gebruik van betaald educatief verlof. Dat laat HR-dienstverlener Acerta weten.  

Dankzij betaald educatief verlof kunnen werknemers in de privé-sector een bijscholing volgen zonder loon te verliezen. De overheid betaalt de werkgevers deels terug. Toch wordt het systeem elk jaar minder populair.

Vorig jaar maakte amper 2,13 procent van de werknemers er gebruik van.
In het "topjaar" 2012 ging het ook maar om 2,43 procent van de Belgische werknemers.

In Wallonië ligt het cijfer het laagst. Daar maakt amper 1,18 procent van de werknemers er gebruik van. In Vlaanderen en Brussel schommelt het rond de 2,20 procent.

Opvallend is wel dat vrouwen er meer gebruik van maken dan mannen, een kloof die elk jaar verder toeneemt. In 2016 nam 2,29 procent van de vrouwelijke werknemers betaald educatief verlof, tegenover net iets minder dan 2 procent van de mannen.

Er bestaat ook een duidelijk verband met de grootte van een bedrijf: hoe groter, hoe meer werknemers betaald educatief verlof nemen. Volgens Acerta-juriste Sara Hamaekers ligt de verklaring in het feit dat de continuïteit van de onderneming gegarandeerd moet blijven. "In een onderneming met minder dan 20 werknemers kan dan bijvoorbeeld maar één iemand op educatief verlof, in grotere bedrijven kunnen verschillende mensen tegelijkertijd op bijscholing."

Het systeem is ook niet echt gekend, zegt Hamaekers. "Bovendien bestaan er ook andere systemen om te studeren. Je kunt tijdskrediet nemen of met opleidingscheques een cursus volgen. Er is dus niet één aanwijsbare oorzaak voor de lichte daling van het aantal werknemers dat educatief verlof neemt."