Liveblog eerste schooldag: de bel is gegaan, 1 september zit erop!

Vandaag zijn bijna 1,2 miljoen leerlingen in Vlaanderen voor het eerst na de lange zomervakantie weer naar school gegaan. Ook ruim 160.000 personeelsleden zoals leerkrachten, directies en secretariaatsmedewerkers begonnen aan een nieuw schooljaar. Wij voedden deze liveblog met de leukste foto's en video's.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Herbeleef: de 1e schooldag

Scholen slaan de handen in elkaar voor lagere schoolfactuur

Ons onderwijs is gratis maar in het secundair onderwijs kunnen de kosten toch fors oplopen, zeker voor gezinnen die het niet breed hebben. 45 scholen slaan de handen in elkaar voor een lagere schoolfactuur. Het Busleyden Atheneum in Mechelen is er één van.

Videospeler inladen...

Ondersteuning voor M-decreet gestart

Twee jaar geleden werd het M-decreet van kracht. Elk kind met een beperking kreeg recht op inclusief onderwijs, samen met kinderen in een gewone school. Vandaag gaan ook de ondersteuningsnetwerken van start: leerkrachten van het buitengewoon onderwijs helpen collega's en leerlingen in het gewone onderwijs. Volgens minister Crevits zijn de netwerken er klaar voor maar dat is niet overal merkbaar.

Videospeler inladen...

Hanne Decoutere en Peter Van de Veire trakteren op wafels in Gent

Bij een eerste schooldag hoort ook een vieruurtje. Daarom delen presentator Peter Van de Veire en nieuwsanker Hanne Decoutere wafels uit, aan een kleine groene oase in het station van Gent. Pendelaars kunnen daar even bekomen van de 1 september-drukte. #dagéén

© VRT Thomas Geuens
© VRT Thomas Geuens
© VRT Thomas Geuens

Voor sommige kinderen verliep de eerste schooldag door het Offerfeest wat rustiger

Niet alle klassen draaiden meteen op volle toeren vandaag: heel wat moslimkinderen bleven vandaag nog een dagje thuis om met familie het Offerfeest te vieren. Voor hun klasgenootjes betekende dat een rustige overgang van de zomervakantie naar het schoolregime. "Echt aan de leerstof zijn we nog niet begonnen, omdat de helft van de klas er nog niet was. Anders moet de meester maandag alles meteen een tweede keer uitleggen", vertelt Hailey, die vandaag begon in een nieuwe school.  

"Met 10 van de 21 leerlingen in mijn klas vandaag zijn we er inderdaad rustig aan begonnen", vertelt meester Mathias. "De aanwezige kinderen hebben vandaag een leuke dag gehad, en de kindjes die vandaag het Offerfeest hebben gevierd uiteindelijk ook. Daarvoor herneem ik maandag met plezier het eerste stukje leerstof."

De laatste halte van minister Crevits: Kapelle-op-den-Bos

Ook voor minister van Onderwijs Hilde Crevits was 1 september een drukke dag. Ze bezocht vier scholen, in vier verschillende provincies. Haar laatste bezoek van de dag is voor een school in Vlaams-Brabant, die extra aandacht besteedt aan beweging, zowel tijdens als buiten de lesuren.

Met de fiets naar school vandaag? Complimenten van wielrenner Peter Sagan!

Het belsignaal gaat: 1 september zit erop!

Tussen 15 uur en 16 uur luidt in de meeste scholen de bel die het einde van de schooldag aankondigt. Voor heel wat kinderen zit die eerste dag op de schoolbanken er intussen op. In de gemeentelijke basisschool van Niel werd 1 september afgesloten op de speelplaats, met een dansje van leerlingen en leerkrachten. En dat lokte heel wat nieuwsgierige ouders.

Ook voor deze Erasmusstudenten is het vandaag de eerste schooldag

Voor hogeschool- en universiteitsstudenten is het nieuwe academiejaar nog niet begonnen. Maar voor deze vier studenten communicatiewetenschappen aan de KU Leuven wel: Marie, Katrien, Andries en Marlies zaten vandaag voor het eerst op de schoolbanken in de Franse stad Toulouse, waar ze enkele maanden op uitwisseling zijn.

Na West- en Oost-Vlaanderen is minister Crevits nu op bezoek bij een Antwerpse school

In sommige gezinnen is het zowel voor kinderen als ouders een eerste schooldag, op de schoolbanken

Niet alleen voor bijna 1,2 miljoen kinderen is het vandaag de eerste schooldag, ook heel wat volwassenen zitten vandaag weer in de klas. In enkele gezinnen trokken moeders en vaders vanochtend sàmen met hun kroost naar school. Valerie Vanhooren begint na 16 jaar werken aan een driejarige beroepsopleiding tot verpleegster. Aan de ontbijttafel vanmorgen had ze minstens even veel gezonde zenuwen als haar dochters Jade en Hanne.

Videospeler inladen...

Het is vandaag niet enkel druk aan de schoolpoort, maar ook in wellnesscentra

Steeds meer ouders vieren het begin van het schooljaar met een dagje zelfverwennerij. Kinderen naar school brengen en dan ontspannen in de sauna bijvoorbeeld. Veel sauna’s en wellnesscentra zijn vandaag al een tijd op voorhand volgeboekt.  Vele mama’s en papa’s willen eens een dagje voor zichzelf, nu hun kinderen terug naar school gaan, na een lange zomervakantie. Lees hier meer.

Jeroen Meus verrast school met kinderfavoriet: tomatensoep met balletjes

De eerste middagpauze van het nieuwe schooljaar werd in Leuven opgeleukt door televisiekok Jeroen Meus. Hij maakte een grote ketel soep die door kinderen het meest gesmaakt wordt: tomatensoep met balletjes. #dagéén

Jokko
Jokko
Jokko

Danira Boukhriss brengt BASF-medewerkers naar het werk

1 september is niet enkel een belangrijke dag voor aller leerlingen die opnieuw naar school gaan, maar ook voor hun ouders. Eén stuurde daarom presentatrice Danira Boukhriss op pad. In alle vroegte haalde ze met haar luxueus uitgeruste VIP-bus de werknemers van BASF, om ze in stijl naar de haven van Antwerpen te brengen. Een start van de werkdag om niet snel te vergeten. #dagéén

Crevits: "10.000 leerlingen gaan vandaag naar een nieuwe school"

Voor Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) is 1 september een drukke dag. Ze gaat vandaag op verschillende scholen langs, onder andere bij een nieuwbouwproject in Beveren. "We blijven investeren in scholenbouw. Er zullen de komende jaren extra budgetten moeten worden vrijgemaakt, voor het secundair onderwijs. Want de grote groepen kinderen die vandaag in het basisonderwijs zitten, stromen natuurlijk door."

Videospeler inladen...

Tweede halte van de dag voor minister Crevits: Beveren

Fieto de verkeersclown zorgt ervoor dat iedereen veilig op school geraakt

In basisschool Christus Koning in Brugge stond vanmorgen een verkeersclown de ouders en kinderen op te wachten. De verkeersclown die met fluo kleren en een blauwe pruik aan de schoolpoort stond, probeert op een ludieke manier in de gaten te houden of iedereen zich wel aan de verkeersregels houdt. Een politieagent die aan de schoolpoort staat en mensen aanspreekt over hun verkeerd gedrag, komt volgens Fieto de verkeersclown bedreigend over.

Ook in de Belgische school in Kinshasa is het vandaag de eerste schooldag

Ook de Ketnetwrappers wensen alle leerlingen een fijne  eerste schooldag

Khadija viert vandaag het Offerfeest, en gaat maandag pas naar school

De 9-jarige Khadija viert vandaag samen met haar familie het Offerfeest. Geen eerste schooldag voor haar dus, ze gaat maandag pas naar school. Voor het feest vandaag draagt ze een jurk die speciaal voor het Offerfeest gemaakt is.

Karrewiet volgt Khadija vandaag. Bekijk de reportage vanavond op Ketnet.

Burgerschap wordt volgend jaar pas een verplicht vak in het gemeenschapsonderwijs, maar in deze school loopt al een proefproject

Voetgangers boven, in de verkeersvrije schoolstraten

De straat van KBO Nederename in Oudenaarde is een zogenoemde "schoolstraat" geworden. Bij de start en het einde van de schooldag wordt doorgaand verkeer geweerd. Zo kunnen kinderen en hun ouders veilig de schoolpoort bereiken. Bij de start van het nieuwe schooljaar vandaag was die verkeersvrije zone voor heel wat ouders nog even wennen, maar aangenaam wandelen is het wel.

Sommige kinderen worden aan de schoolpoort opgewacht door een vertrouwd gezicht

Voor de ene is het vandaag zijn eerste schooldag, voor de andere zijn eerste werkdag van zijn laatste schooljaar als leerkracht. Finn werd in basisschool De Bloesem in Herne opgewacht door meester Hugo, zijn opa, die na dit schooljaar met pensioen gaat.

Zo begonnen de koningskinderen aan hun eerste schooldag

Videospeler inladen...

BV's helpen Antwerpse schoolkinderen de straat oversteken

In Antwerpen hebben een aantal bekende Vlamingen vanochtend kinderen helpen oversteken op twee drukke kruispunten in de stad. Het was de aftrap voor een campagne van de lokale politie rond verkeersveiligheid op weg van en naar school.  De meeste ongevallen gebeuren op die route. Eén van de BV's die zijn schouders onder deze actie zetten, is regisseur Adil El Arbi. En die deed dat in zijn geheel eigen stijl.

Wat als je als juf drie tweelingen in je klas hebt?

In de eerste kleuterklas van basisschool Sint-Joris in Alken is het vandaag een bijzondere dag voor drie tweelingen. Voor de zes jongens is het hun eerste schooldag. En ze beleven die samen, in dezelfde klas. Geen evidentie voor de juf. "Ik vind het nog moeilijk om hen uit elkaar te houden. Ze trekken ook bijzonder hard naar elkaar toe vandaag, dus ik moet zo snel mogelijk enkele trucjes bedenken om hen uit elkaar te houden."

Onderwijsminister Crevits ziet tot nu toe vooral blije gezichten

Vaste schooltaferelen zijn terug van weggeweest

In de rij staan, met broers en zussen naar school fietsen met de fietshelm op: taferelen die we wekenlang niet hebben gezien, maar vandaag overal in ons land weer opduiken.

Een eerste schooldag: dat vraagt om een gepaste outfit

Voor Maya is het vandaag haar allereerste schooldag in de eerste kleuterklas. Met een tutje, maar die past wel perfect bij haar "1 september"-outfit.

Primeur in Vlaanderen: 11 scholen krijgen schoolwijkagent

In Genk hebben de middelbare scholen vanaf vandaag een schoolwijkagent. De agent zal vaak aanwezig zijn in de scholen. Kinderen, ouders, leerkrachten en directie kunnen bij hem terecht voor allerlei problemen zoals druggebruik, diefstallen, vechtpartijen en mogelijke radicalisering. Lees hier verder. 

Niet iedereen is blij om naar school te gaan, tranen aan de schoolpoort

Hilde Crevits spreekt leerlingen van basisschool Stella Maris in Nieuwpoort toe

Vlaams minister voor onderwijs Hilde Crevits, heeft deze ochtend in de Vrije Basisschool Stella Maris in Nieuwpoort het startschot gegeven voor het nieuwe schooljaar. De 385 leerlingen werden door de directeur in zomers tenue op de rode loper verwelkomd. Leerlingen en minister werden getrakteerd op een leuk intermezzo op een nummer van Samson en Gert en gebracht door de directeur en enkele medewerkers. Stella Maris is een voortrekker in een ondersteuningsnetwerk van 13 West-Vlaamse scholen Buitengewoon Onderwijs. Lees hier verder. 

Minne gaat voor het eerst naar de crèche!

Eerste schooldag en amper file! 

Weerman Frank Deboosere als conducteur aan de slag

Weerman Frank Deboosere geeft de pendelaars vanochtend tussen Hasselt en Brussel een persoonlijk weerbericht. Zijn trein vertrok om 8u43 en hij heeft er zin in.

Op de eerste schooldag beginnen de meeste Vlamingen weer aan het gewone leven en dat wil Eén niet zomaar laten voorbijgaan! Om de eerste schooldag zo speciaal mogelijk te maken zullen er op verschillende plekken een aantal Eén-gezichten opduiken met een verrassing.

Eerste schooldag voor de koningskinderen 

Vol enthousiasme terug naar school! 

Duizenden leerlingen gaan vandaag opnieuw naar school en sommige kinderen hebben er alvast zin in! Dat bewijzen deze foto’s die we doorgestuurd kregen. 

Live met Hilde Crevits aan de schoolpoort van basisschool Stella Maris in Nieuwpoort

VRT-journaliste Ihsane Chioua Lekhli staat live aan de Vrije Basisschool Stella Maris in Nieuwpoort. Ze stelt er vragen aan toekomende ouders en zenuwachtige kinderen. Ook minister van Onderwijs Hilde Crevits is aanwezig in Nieuwpoort. (Uitzending start na 1:20)

Elias is opnieuw klaar voor de eerste schooldag! 

Elk jaar nam Gerrit Vos een foto van zijn zoontje Elias wanneer hij naar school vertrok. De eerste foto is als Elias voor het eerst naar de kleuterklas vertrekt en de laatste foto dateert van vandaag. Nu is de inmiddels 11-jarige Elias helemaal klaar om voor de eerste keer alleen de bus te nemen naar het Heilig Drievuldigheidscollege in Leuven!

Ouders verrassen leerlingen met avontuurlijke speelplaats

Leerlingen van basisschool De Fontein in Sint-Niklaas kunnen vanaf vandaag ravotten in hun nieuwe avontuurlijke speelplaats! Ouders van leerlingen hielpen de school bij het aanleggen van de speelplaats. 

Videospeler inladen...

Vooruitblik op het nieuwe schooljaar met Onderwijsminister Crevits

Het is al het vierde schooljaar voor minister Hilde Crevits (CD&V). En het belooft een heel druk schooljaar te worden. Hoe kijkt ze terug op vorig jaar en wat zijn voor haar de prioriteiten voor het nieuwe jaar? De minister is ontgoocheld over het feit dat het loopbaanpact dat de job van leraar aantrekkelijker moet maken vorig jaar niet is gelukt. Ze hoopt dat de eindtermen niet een zelfde lot is beschoren. Maar ze is vastberaden om de veelbesproken modernisering van het secundair onderwijs zeker te laten ingaan op 1 september 2018 "als het kan met de nieuwe eindtermen, als dat niet mogelijk is, zonder", luidt het.  Lees hier verder

5 weetjes over het nieuwe schooljaar

Wat is er nieuw dit schooljaar en hoeveel kost zo'n kleuter of jongere nu op school? Wij hebben hier 5 weetjes opgelijst.

Kleinste school van Vlaanderen start met 12 leerlingen: "We houden het dorp samen"

Vandaag gaan duizenden leerlingen en leerkrachten na twee maanden zomervakantie opnieuw naar school. Maar niet overal is 1 september een volksverhuizing: in Steenkerke, bij Veurne, telt de kleuterschool amper 12 leerlingen. De Kleine Reus is al jaren - met trots - de kleinste school van Vlaanderen. Maar mogelijk is de school zijn titel na dit jaar kwijt. Lees hier het volledige artikel. 

Wat moeten we aandoen op 1 september, Frank Deboosere?

Bij de start van het nieuwe schooljaar vragen leerkrachten en ouders van schoolgaande kinderen, zich wellicht af welk weer we mogen verwachten op 1 september. Weerman Frank Deboosere vat het kort samen in dit "eerste schooldag"-weerbericht.

Videospeler inladen...

Bezorg ons je 1 september-foto

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur. Zowel voor leerkrachten als leerlingen gaat dat gepaard met een gezonde drukte en zenuwachtigheid, thuis en aan de schoolpoort. Heb je een leuke foto of een sprekend filmpje? Bezorg ons jouw beelden op 1september@vrt.be.

Videospeler inladen...

Start liveblog

Meest gelezen