Paus bezocht joodse psychoanalist in de jaren 70

In een nieuw interviewboek vertelt de paus dat hij eind jaren 70, tijdens de dictatuur in Argentinië, zes maanden lang een joodse psychoanalist bezocht. De paus vertelt ook over de vrouwen in zijn leven.

Franciscus ging in 1978 en 1979 zes maanden lang elke week langs bij de psychoanalist. Argentinië ging in die jaren door de zogenaamde "vuile oorlog", de zwartste periode van de militaire dictatuur, toen duizenden tegenstanders van het regime van Jorge Videla werden ontvoerd en vermoord. 

Uit de jaren net voordien stammen ook beschuldigingen aan het adres van de paus, die opdoken nadat hij net tot paus was verkozen. Beschuldigingen als zou hij geheuld hebben met het regime van Videla. Franciscus leidde in die jaren de jezuïetenorde in Argentinië. Hij zou weinig hebben ondernomen om twee mede-jezuïeten die waren ontvoerd te helpen. 

Het is niet duidelijk waarom de paus in die jaren een psychoanalist opzocht. In het boek - gebaseerd op twaalf interviews die de Franse socioloog Dominique Wolton met de paus had - zegt hij dat hij "enkele dingen moest uitklaren", en dat de psychoanalyse hem "erg geholpen" heeft. 

Vrouwen

De paus vertelt in het boek ook over de vrouwen die hem beïnvloed hebben. Zijn moeder uiteraard, en zijn twee grootmoeders, maar ook de communistische Esther Ballestrino de Careaga, medeoprichtster van de Moeders van de Plaza de Mayo,  vrouwen die in Buenos Aires elke week voor het presidentieel paleis op de Plaza de Mayo gingen protesteren tegen de verdwijning van hun familieleden. Ballestrino werd in 1977 zelf gearresteerd, gemarteld, en vanuit een vliegtuig wellicht levend in zee geworpen.

Maar Franciscus praat ook vrijuit over de meisjes op wie hij als jongeman verliefd werd. "Deze vrouwen hebben mijn leven verrijkt", zegt hij, "ik dank God dat ik ze heb gekend." Eerder had Franciscus al gesproken over een meisje door wie hij als seminarist zo verblind werd, dat hij een week niet kon bidden.

De kooi van het Vaticaan

Verder praat de paus over de dingen waar hij het wel vaker over heeft: de migratiecrisis, pedofilie in de kerk, globalisatie, de ongelijkheid in de wereld, de dialoog tussen de godsdiensten. En ook over ethische thema's als het gezin, de communie voor gescheiden en hertrouwde mensen. Hij herhaalt dat hij tegen het homohuwelijk is, maar accepteert wel een burgerlijke verbintenis tussen twee mensen van hetzelfde geslacht.

Zijn eigen rol als paus ziet hij als die van een herder, een pastor.  In het Vaticaan heeft hij het gevoel dat hij in een kooi leeft, zegt hij. Maar vanbinnen voelt hij zich naar eigen zeggen vrij.

Het nieuwe boek heet "Politique et Société, un dialogue inédit". Het verschijnt op 6 september, de dag waarop de paus naar Colombia afreist. De regering en de linkse rebellenbeweging Farc sloten daar vorig jaar na zestig jaar burgeroorlog een historisch vredesakkoord, waarbij de paus mee bemiddeld heeft. Net vandaag vormt die intussen ontwapende rebellenbeweging zich om tot een gewone politieke partij. Het pausbezoek moet dat vredesakkoord een nieuwe impuls geven. Franciscus zal een bezoek brengen aan de hoofdstad Bogotá, en aan Villavicencio, Medellín en Cartagena.