Video player inladen ...

Politieke rentrée: ministers bespreken lot van prins Laurent en stellen kalender op

De zomervakantie zit erop voor de federale ministers. Vanmorgen hebben ze op hun eerste ministerraad van het najaar een kalender opgesteld, om de maatregelen uit het zomerakkoord uit te voeren.

In juli bereikten de federale ministers het fameuze zomerakkoord: een reeks sociaal-economische hervormingen en maatregelen om de Belgische begroting op orde te stellen. Om al die maatregelen goed en snel te kunnen uitvoeren, hebben de ministers vandaag een planning gemaakt. Het is de bedoeling dat de meeste hervormingen dit jaar nog een feit zijn. 

Het zomerakkoord uitvoeren wordt dus een absolute prioriteit voor de federale regering. Een van de dingen die hoog op de agende staan is de nieuwe taks op effectenrekeningen. Die zou 254 miljoen euro moeten opbrengen. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) heeft daar alle vertrouwen in: "Ik heb vele zorgen maar ik heb ook het volste vertrouwen in de collega's dat iedereen doet wat is afgesproken." Ook vice-premier Alexander Decroo (Open VLD) maakt zich weinig zorgen daarover: "We hebben goede afspraken gemaakt over hoe we die maatregel gaan uitvoeren, over de tarieven en dergelijke. Ik zie niet in waarom we die discussie opnieuw zouden openen. "

Ook prins Laurent op de agenda

Op de eerste ministerraad van de federale regering is ook gepraat over een sanctie voor prins Laurent. Die zou een deel van zijn dotatie kunnen verliezen, omdat hij aanwezig was bij de viering van 90 jaar Chinees volksleger op de Chinese ambassade. Maar voor het zover is, zal premier Michel eerst nog een gesprek hebben met prins Laurent.

Premier Michel: "Ik voer de wet uit van 2013. Die bepaalt dat er eerst een hoorzitting moet zijn. Ik moet dus eerst prins Laurent horen en daarna beslissen hoe die sanctie eruit ziet. Ik heb nu de toestemming gekregen van de ministers om de prins te horen, daarna zal ik een voorstel doen over een sanctie." Over de aard van die sanctie spreekt de premier zich nu dus nog niet uit.

Jasper Jacobs