Video player inladen ...

Presidentsverkiezingen in Kenia moeten worden overgedaan

Het Hooggerechtshof van Kenia heeft de verkiezing van Uhuru Kenyatta ongeldig verklaard. Dat gebeurde na een klacht van oppositiekandidaat Raila Odinga. Binnen de 60 dagen moeten er nieuwe verkiezingen komen. 

In een verrassende uitspraak heeft het Hooggerechtshof de presidentsverkiezingen van 8 augustus "ongeldig en nietig" verklaard. Dat gebeurde nadat oppositiekandidaat Raila Odinga zijn nederlaag had aangevochten. Kenyatta was door de kiescommissie als winnaar aangeduid met 54 procent van de stemmen.

Maar volgens rechtbankvoorzitter David Maraga  heeft de kiescommissie zich schuldig gemaakt aan ernstige onregelmatigheden. Odinga noemde de uitspraak historisch: "Voor de eerste keer in de geschiedenis van Afrika is een omstreden verkiezing van een president ongeldig verklaard." Er moeten nu binnen de 60 dagen nieuwe verkiezingen worden georganiseerd. 

Het is de vierde keer dat Raila Odinga (72) het resultaat van de presidentsverkiezingen aanvocht. In 2007 brak er nadien grootschalig geweld uit. Daarbij zijn 1200 doden gevallen. Een advocaat van Uhuru Kenyatta (55) zei dat die zich bij de uitspraak zou neerleggen.