Niet enkel scholen lopen vol vandaag: ouders gaan ontstressen in wellnesscentra

Steeds meer ouders vieren het begin van het schooljaar met een dagje zelfverwennerij. Kinderen naar school brengen en dan ontspannen in de sauna bijvoorbeeld. Veel sauna’s en wellnesscentra zijn vandaag op 1 september volgeboekt. De reden? Vele mama’s en papa’s willen eens een dagje voor zichzelf, nu hun kinderen terug naar school gaan. De lange zomervakantie heeft blijkbaar echt zijn tol geëist. 

Vaders en moeders willen bekomen van de vakantie. Ouders ervaren de zomervakantie nu als stresserender dan de vorige generaties. Opvang vinden, is moeilijker dan ooit, zo blijkt. Om zich wat te kunnen ontspannen zoeken ouders dan allemaal hetzelfde op: een paar uurtjes welverdiende me-time.

Dat merken ook Rik en Claire Viaene op. Samen baten ze een saunacentrum uit in Roeselare. “Veel ouders hebben nood aan rust en ontspanning”, zegt Rik Viaene. Het koppel heeft namelijk een trouw cliënteel en de klanten geven ook aan dat ze uitgeput zijn en stress hebben na de lange zomervakantie. “De meesten komen toe tegen 11u, nadat ze hun kinderen op school hebben afgezet en blijven hier dan een hele dag relaxen. Ze gaan wel vroeger door, tegen 15-16u, om hun kinderen te gaan ophalen op school, normaal blijven ze tot 18 uur. Maar ondertussen hebben ze toch wat kunnen ontspannen”, zegt Rik Viaene. 

Het kindje van Jonas en Fania begint vandaag in de eerste kleuterklas. Ondertussen gaan de jonge ouders ontspannen in de sauna. 

Nu de kinderen naar school zijn, kunnen we eindelijk eens genieten

"Vakantie betekent een drukke periode"

“Het is misschien net vakantie geweest, maar voor ouders betekent dit vaak een hele drukke periode. Zo moeten ze op zoek naar opvang en als ze samen met de kinderen thuis zijn, moeten ze hele dagen op hun kroost letten. Ook op vakantie in het buitenland bijvoorbeeld, moet al hun tijd en aandacht naar de kinderen gaan en dat zorgt voor stress. De bezoekers zeggen zelf: Nu de kinderen naar school zijn, kunnen we eindelijk eens genieten”, aldus Viaene. 

Vooral jonge ouders en moeders met vriendinnen komen rust opzoeken, merken de uitbaters op. Zo is 90 procent van hun cliënteel jonger dan 50 jaar. Vooral mensen tussen de 35 en 45 jaar komen langs. Volgens Rik en Claire Viaene is het niet uitzonderlijk dat ze veel reserveringen krijgen bij de aanvang van het nieuwe schooljaar. “Dit jaar is niet uitzonderlijk, elk jaar in het begin van september krijgen we veel reserveringen. Zo zijn de komende twee weken van september ook bijna volzet”, zeggen Rik en Claire Viaene nog. 

Sofie (links) heeft 3 kindjes. Simon in het 2e leerjaar, Roos in het 3de kleuterklasje en Thomas in het 1 ste kleuterklasje. Samen met een vriendin geniet ze van een relaxte dag. 

Koen en Kim trokken als koppel naar de sauna. Samen hebben ze drie kinderen: Imani in het 6de leerjaar en Ilano en Bert die in het 1 ste leerjaar starten.