SPOILER ALERT: Gijzelnemer van Waldek treedt uit de schaduw in "Thuis"

De aflevering van "Thuis" van vanavond kende enkele spectaculaire plotwendingen. We zetten de belangrijkste op een rijtje. Spoiler alert!

1. Julia houdt Waldek gevangen

Eindelijk is duidelijk wie Waldek Kozinsky (Bart Van Avermaet) aan het einde van vorig seizoen heeft ontvoerd en sindsdien gevangen houdt: Julia Van Capelle (Myriam Bronzwaar). Hoewel ze Rosa Verbeeck (Annick Segal) eerst nog verzekert dat hij niks meer voor haar betekent, komt ze aan het einde van de aflevering in beeld als zijn gijzelnemer.

Tijdens een macaber diner vertelt ze hem dat ze wraak wil nemen voor hun stukgelopen relatie. Ze geeft aan dat ze hem wil vermoorden, maar niet vooraleer ze haar toorn op enkele andere personages heeft uitgestort. Zo belooft ze Simonne Backx (Marleen Merckx) een kopje kleiner te maken omdat Waldek verliefd is op haar. Tegelijk richt ze haar pijlen op het ongeboren kind van Waldek en Mayra Magiels (Muriel Bats).

Opvallend: de dood van Çois Pelckmans (Steph Goossens) in Spanje was helemaal geen ongeval. In het voorjaar bleek dat hij dood was teruggevonden in Spanje, zes jaar nadat hij uit "Thuis" was verdwenen. Vanavond laat Julia uitschijnen dat zij hem heeft vermoord omdat hij haar destijds verliet voor Angèle Backx (Lut Hannes).

2. Marieke eet giftige koekjes van Julia

Na haar eerste en mislukte moordpoging op Luc Bomans (Mark Willems) door hem giftige koekjes voor te schotelen, probeert Julia het opnieuw met een tweede lading giftige koekjes.

Luc neemt die mee naar het huis van zijn zoon Lowie Bomans (Mathias Vergels) waar hem een fijne verrassing wacht: Marieke (Annelies Boel) belt aan, de seksueledienstverlener die af en toe seks met Luc heeft. Zich onbewust van het gevaar van de koekjes, biedt hij haar een aan. Ze vindt dat het vreemd smaakt, maar eet het toch op.

Even later voelt ze zich niet lekker. Ze duikt op de grond en geeft over. Wanneer Lowie en zijn huisgenoot Bob Sleeckx (Christophe Haddad) de hulpkreten van Luc horen en de kamer binnenstormen, ligt ze bewusteloos op bed. Leeft ze nog? Of is ze dood?

3. Dieter vraagt Nancy opnieuw ten huwelijk

Het is niet alleen maar kommer en kwel in "Thuis". Dieter Van Aert (Raf Jansen) vraagt zijn vriendin Nancy De Grote (Ann Pira) een tweede keer ten huwelijk en deze keer zegt ze volmondig "ja".

In de laatste aflevering van het vorige seizoen had hij het al een keer gevraagd. Toen deed hij dat tussen de soep en de patatten en sloeg Nancy zijn aanbod af.

Nu pakt hij het anders aan: hij trekt zijn beste politiepak aan, komt de eetzaal van De Withoeve stijlvol binnengerold op een hoverboard en gaat op een knie zitten. Nog voor hij zijn aanzoek goed en wel heeft uitgesproken, zegt ze "ja".

4. Marianne bekent haar liefde aan Leo

De gevoelens van Marianne Bastiaens (Leah Thys) voor Leo Vertonghen (Walter Moeremans) blijken eens te meer ambivalent. Nadat ze hem een eerste keer heeft gekust en hij daarop ingaat, veegt ze hem de mantel uit. Daarbij werpt ze hem toe dat hij te min voor haar is.

Leo stort hierop zijn hart bij Rosa uit en zweert dat hij Marianne nooit nog wil zien. Marianne zelf beseft dat ze de bal heeft misgeslagen en vertrouwt haar schoondochter Judith Van Santen (Katrien De Ruysscher) toe dat ze maar al te goed beseft dat ze een bekrompen mentaliteit heeft en zich soms verheven boven andere mensen voelt.

Uiteindelijk klopt ook Marianne bij Rosa aan waar ze een gesprek met Leo probeert aan te knopen. Daarvan wil hij niet weten. Net wanneer hij haar wil wegsturen, kust Marianne hem opnieuw. Is het deze keer wél het begin van iets moois?