Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump laat prototypes van muur op grens met Mexico bouwen

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft vier bedrijven geselecteerd die elk een prototype van de veelbesproken muur op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico mogen bouwen. Dat heeft de US Customs and Border Protection (CBP) bekendgemaakt. 

Ronald D. Vitiello, adjunct-commissaris van de CBP, maakte bekend dat de prototypes van de muur zullen gebouwd worden in de omgeving van San Diego, in de staat Californië. Hij noemt de prototypes een "belangrijke mijlpaal" in Trumps plan om een muur te bouwen op de grens met Mexico.

De betonnen prototypes zullen tussen de vijf en negen meter hoog en negen meter lang zijn, en elk tussen de vierhonderd- en vijfhonderdduizend dollar kosten. Volgende week worden nog eens vier prototypes uit "alternatieve materialen" geselecteerd, meldde Vitiello nog. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De bouw van een muur op de grens tussen de VS en Mexico was een van de belangrijkste strijdpunten in de presidentiële campagne van Donald Trump. Maar voorlopig weigert het Congres de nodige middelen - tientallen miljarden dollar -  voor de muur vrij te maken. Ook Mexico heeft al meermaals geweigerd om voor de kosten op te draaien, ondanks Trumps stoere taal.

Vorige week dreigde president Trump nog om de regering stil te leggen, indien de fondsen voor de bouw van zijn "grote, prachtige muur" niet worden goedgekeurd door het Congres.