2011 AP

Trump over FBI-onderzoek naar e-mailschandaal Clinton: "Een gemanipuleerd systeem"

In het onderzoek naar het e-mailschandaal van de voormalige Democratische presidentskandidate Hillary Clinton besliste ex-FBI-baas James Comey destijds om Clinton niet te vervolgen vooraleer hij grondig onderzoek had verricht. Dat beweren althans twee Republikeinse senatoren. President Donald Trump heeft intussen al gereageerd op Twitter.

De Amerikaanse politiedienst FBI onderzocht vorig jaar of Clinton de wet had overtreden toen ze  als minister van Buitenlandse Zaken een privé-mailadres gebruikte voor officiële e-mails. De conclusie van de toenmalige FBI-directeur Comey kwam er op  5 juli vorig jaar: Hillary Clinton was dan wel "extreem onvoorzichtig geweest", maar ze had de wet niet overtreden en zou dus niet vervolgd worden.

Maar volgens de Republikeinse senatoren Chuck Grassley en Lindsey Graham had Comey die conclusie - of althans een ontwerp ervan - al enkele maanden voordien opgesteld, op een moment dat sleutelfiguren in het onderzoek nog niet verhoord waren.  Ze baseren zich daarvoor op transcripties van interviews met voormalige medewerkers van Comey. "Eerst de conclusies, dan feiten verzamelen: zo voer je geen onderzoek. De FBI moet hogere standaarden hebben", schrijven de senatoren in een brief aan de huidige FBI-baas Christopher Wray.

De Amerikaanse president Donald Trump reageerde intussen al op Twitter. "Wow, het ziet ernaar uit dat James Comey Hillary Clinton heeft geëxonereerd lang voor het onderzoek gedaan was... en zoveel meer. Een gemanipuleerd systeem!", aldus de Republikeinse president op Twitter.

De FBI heeft nog niet gereageerd, maar bronnen die vertrouwd zijn met de materie zeggen aan de Amerikaanse nieuwszender CNN dat de ontwerpconclusie van James Comey het onderzoek niet heeft beïnvloed en dat de toenmalige FBI-baas nog geen definitieve conclusie had genomen. Bovendien - aldus diezelfde bronnen - was er in de lente van 2016 al heel wat bewijsmateriaal onderzocht en leek het er toen al steeds meer op dat Clinton de wet niet had overtreden.

James Comey zelf werd in mei van dit jaar ontslagen door president Trump. Volgens hem was Comey "niet in staat om de FBI efficiënt te leiden en is er nieuw leiderschap nodig om het vertrouwen te herstellen".

Meest gelezen