Universiteit van Kopenhagen geeft Beyoncé-les

De universiteit van Kopenhagen biedt een nieuw vak over Beyoncé Knowles aan. Dat meldt TV2. Studenten kunnen zich bijscholen over de impact van haar werk op popcultuur, ras en feminisme.

"Beyoncé, gender and race": zo heet het vak dat het departement Arts & Cultural Studies van de universiteit van Kopenhagen vanaf dit semester aanbiedt. Volgens TV2 hebben 75 studenten zich ingeschreven om de Amerikaanse superster te bestuderen.

"We zullen haar nummers en videoclips grondig analyseren", vertelt docent Erik Steinskog. "De focus zal op gender, seksualiteit en ras liggen. Een van onze doelen is om zwart feministisch denken te introduceren. Dat is onderbelicht in Scandinavië."

Steinskog gaat niet over een nacht ijs en is van plan het leven en werk van Beyoncé op een wetenschappelijk verantwoorde manier te benaderen. Daarbij wil hij methodes gebruiken die onderzoekers in domeinen als opera en literatuur toepassen.

Beyoncé is belangrijk om de wereld van vandaag te begrijpen.

Hoewel Beyoncé-les niet academisch klinkt, valt de impact van de zangeres volgens Steinskog niet te onderschatten. "Beyoncé is belangrijk om de wereld van vandaag te begrijpen. Ze is een van de grootste hedendaagse popsterren. Hierdoor verdient ze een plek in de analyse van onze tijd."

Steinskog is zelf overigens een grote fan van Beyoncé. "Het is moeilijk niet onder de indruk van haar te zijn. Ze is erg goed in wat ze doet."

Volgens het universiteitsmagazine is de interesse voor het vak zo groot dat het naar een groter klaslokaal verhuist dan aanvankelijk gepland.