Nicolas Lambert

Vanaf 1 september geen plastic wegwerpzakjes meer in Brusselse winkels  

In het Brussels gewest mogen winkeliers vanaf vandaag geen gratis plastic zakjes meer meegeven. Ook zakjes waarvoor je enkele centen moet betalen, worden verboden. Als ze zich daar niet aan houden, kunnen ze daar een boete voor krijgen.

Het verbod vloeit voort uit een Europese richtlijn en moet consumenten aanzetten om milieuvriendelijkere alternatieven te gebruiken, zoals herbruikbare tassen. De maatregel betekent nog niet meteen het einde van alle plastic zakjes in de Brusselse winkels. Zakjes om bijvoorbeeld fruit en groenten te verpakken, of voedingswaren die kunnen lekken, blijven tot 1 september 2018 toegelaten. Het verbod op wegwerpbare kassazakjes geldt voor alle handelaars in Brussel, gaande van supermarkten en kruidenierszaken, over nachtwinkels, tot frietkoten en marktkramen. Ook in kledingwinkels en andere niet-voedingszaken worden wegwerpzakjes taboe. Handelaars mogen ook hun voorraad wegwerpzakjes aan de kassa nog tot eind november dit jaar wegwerken.

Als er inbreuken worden vastgesteld, kunnen winkeliers beboet worden

Anja Van Campenhout, Leefmilieu Brussel

Wallonië verbood eind vorig jaar al de plastic zakjes voor eenmalig verbruik aan de kassa. Sinds maart dit jaar zijn in de Waalse supermarkten ook geen dunne plastic zakjes meer te vinden om fruit en groenten te verpakken. In Vlaanderen is bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) voorstander van een totaalverbod, maar ze vond er nog geen meerderheid voor.