Vorig jaar bijna 300 identiteitsdocumenten gestolen

In 2016 werden in ons land 296 identiteitsdocumenten gestolen in gemeentehuizen. Dat is een opvallende stijging in vergelijking met het jaar voordien, toen werden er nog geen honderd gestolen. In totaal zijn er vorig jaar wel slechts 32 diefstallen van identiteitskaarten of paspoorten geweest.  Dat blijkt uit cijfers van de federale politie. 

De voorbije vier jaar is het aantal gestolen identiteitsdocumenten in gemeentehuizen telkens gestegen. Van 2013 tot 2015 was dat ieder jaar slechts een kleine stijging, met in 2015 94 gestolen documenten. Vorig jaar echter werden er 296 identiteitskaarten of paspoorten gestolen. Dat is een opvallende piek: in één jaar tijd zijn dat er meer dan 200 extra.

Maar het aantal diefstallen daalt 

Dat cijfer valt echter wel te nuanceren. Als we kijken naar het aantal feiten van diefstal van identiteitsdocumenten, zien we dat er de voorbije drie jaar een daling merkbaar is. In 2014 waren het er 64, in 2015 52 en vorig jaar amper 32 meer. Dat is te verklaren door het feit dat bij twee grote diefstallen in twee Waalse gemeenten in één keer 80 à 90 identiteitsdocumenten werden meegenomen.

Volgens de federale politie is het aantal diefstallen gedaald, omdat er een betere beveiliging is in de gemeentehuizen. "Alle identiteitsdocumenten worden nu 's avonds in de kluis gestopt", zegt woordvoerder Peter De Waele.  "Van elke identiteitskaart is ook bekend welk nummer ze draagt. Dus als een kaart gestolen wordt, kunnen we onmiddellijk doorgeven om welke kaart het gaat. En de blanco identiteitskaarten worden nu centraal in Brussel bijgehouden, en niet meer in de gemeentehuizen."

Verder is het ook zo dat in bepaalde gemeenten, waar vroeger meerdere keren identiteitsdocumenten werden gestolen, dat vorig jaar niet meer is voorgevallen. 

Wat doen dieven met gestolen documenten? 

De dieven kunnen echter weinig aanvangen met de gestolen identiteitsdocumenten. Volgens de federale politie worden de documenten vooral gebruikt om een rekening mee te openen. Ze doen dat aan de hand van een code op de identiteitskaart. Ze laten op de rekening geld storten, en doen daarmee aan internetoplichting. 

Op de identiteitsdocumenten staat echter altijd een nummer. Zodra de diefstal opgemerkt wordt, wordt dit nummer onmiddellijk geseind.