"Menstruatie is een onderschat probleem"

De meerderheid van de vrouwen heeft een paar dagen per maand serieuze menstruatie-klachten en de maatschappelijke impact daarvan wordt onderschat. Dat zegt gynaecoloog en onderzoeker Bertho Nieboer van het universitair ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen in het universitair magazine Vox.

Nieboer zette half juli een vragenlijst online om na te gaan hoe groot het probleem juist is. Waar hij hoopte op 10.000 deelnemers, vulden tot zijn verrassing meer dan 23.000 vrouwen de lijst in. ,,Ik krijg elke dag vrouwen met klachten in mijn spreekkamer, maar na de eerste resultaten weet ik dat de impact van menstruatie nog groter is dan ik dacht.’’

Uit de voorlopige resultaten blijkt dat de meerderheid van de vrouwen  buikpijn heeft. Drie van de vier vrouwen is prikkelbaar of voelt zich neerslachtig. Verder heeft een groot deel last van vermoeidheid. Naast de last voor de vrouwen zelf is de economische schade hiervan groot.  "Vanwege het verzuim als vrouwen thuis moeten blijven, maar het kost ook geld als vrouwen wel naar hun werk gaan maar veel minder productief zijn als gevolg van de menstruatie’’, zegt Nieboer.   

Zou het mannen aangaan, dan was er allang veel meer aandacht voor geweest

In Nederland is er nooit eerder een grootschalig onderzoek naar het probleem gedaan wat Nieboer doet besluiten dat menstruatie een onderschat probleem is.  Zou het mannen aangaan, dan was er allang veel meer aandacht voor geweest, vermoedt de gynaecoloog. Hij vindt het vreemd dat het anno 2017 kennelijk nog steeds een taboe is erover te praten. Al wordt het volgens Nieboer wel beter.

Met zijn onderzoek probeert Nieboer een soort standaard neer te zetten voor vrouwen en artsen, een raamwerk van wat "normaal" is. Wanneer vallen je klachten buiten de norm en is het slim naar een huisarts te gaan? De resultaten van het onderzoek verwerkt Nieboer in verschillende publicaties. Ook zullen Nijmeegse geneeskundestudenten meer onderwijs krijgen over menstruatieklachten. En als werkgevers op een dag flexibeler omgaan met het probleem, heeft hij de menstruatie-emancipatie - zo noemt hij het zelf - een flink stuk verder gebracht.  

Flip Franssen

Meest gelezen