Video player inladen ...

Tienduizenden Argentijnen eisen aandacht voor vermiste activist

Tienduizenden Argentijnen zijn in de hoofdstad Buenos Aires en in verschillende andere steden op straat gekomen om te protesteren tegen de verdwijning van Santiago Maldonado, een mensenrechtenactivist. De man van 28 is spoorloos sinds hij vorige maand deelnam aan een manifestatie in Patagonië.

Santiago Maldonado werd op 1 augustus voor het laatst gezien tijdens een manifestatie van een inheemse bevolkingsgroep, de Mapuche. De Mapuche leven in het zuiden van Argentinië en Chili, onder meer in Patagonië. Ze eisen land terug dat nu in handen is van de Italiaanse kledingfabrikant Benetton.

Getuigen zeggen dat Santiago Maldonado door de grenspolitie werd gearresteerd toen die een wegversperring verwijderde die door de activisten was opgeworpen. Sindsdien is hij spoorloos. De politie ontkent dat de man wordt vastgehouden. (lees voort onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De foto van Maldonado was gisteravond alomtegenwoordig tijdens manifestaties in Buenos Aires en andere Argentijnse steden. Hij prijkte op affiches en T-shirts, met het opschrift "Waar is Santiago Maldonado".  

De  broer van Maldonado sprak de betogers toe. "Een maand na Santiago's gedwongen verdwijning, blijft de staat het ontkennen. De enige mensen die verhoord zijn, zijn zijn familie en vrienden", zei hij.

Ook kunstenaars, politici en bekendheden zoals de voormalige stervoetballer Diego Maradona sloten zich bij het protest aan. De opvallendste delegatie was die van de Grootmoeders van de Plaza de Mayo.

(lees voort onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Door hun aanwezigheid leken de jaren van de militaire junta ineens dichtbij. In de periode 1976-1983 kwamen de "dwaze moeders" elke week opheldering vragen over het lot van hun verdwenen kinderen. De verdwijning van activist Santiago Maldonado roept bij de betogers herinneringen op aan de duistere jaren van de dictatuur, toen naar schatting 30.000 tegenstanders van het regime "verdwenen".

"De politie is niet meer die van 40 jaar geleden", reageerde de regering van president Mauricio Macri. Ze heeft een vergoeding van bijna 30.000 dollar (zo'n 25.000 euro) uitgeloofd voor wie informatie over de verdwijning aanbrengt.