FAVV doekt illegale slachtplaats van schapen in Gaasbeek op

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft in Gaasbeek (Lennik) in samenwerking met de lokale politie Pajottenland een illegale slachtplaats opgedoekt. Volgens FAVV-woordvoerster Katrien Stragier werden er ter plaatse 65 levende schapen aangetroffen. Een 30-tal andere waren al gedood.

"Alle levende schapen en het aangetroffen slachtafval werden in beslag genomen. Het slachtafval werd inmiddels voor vernietiging naar Rendac afgevoerd. We hebben ook de nodig pv's opgesteld", aldus Stragier. De interventie verliep zonder incidenten.

In de erkende slachtinrichtingen van Lichtervelde en Maasmechelen werd het slachten tijdelijk stilgelegd omdat de Inspectie Dierenwelzijn overtredingen vaststelde op de reglementering inzake dierenwelzijn. Ondanks het feit dat in deze slachthuizen het onverdoofd slachten nog toegelaten is, werd men na de vaststellingen in Lichtervelde verplicht dat op een verdoofde wijze te doen.

Ben Weyts (N-VA), als Vlaams minister bevoegd voor dierenwelzijn, laat via zijn woordvoerder weten dat er kordaat wordt opgetreden tegen dergelijke inbreuken op het dierenwelzijn.